Șomerii și statul. Reținerea din salariu, obiect de litigiu

  • 27 сент. 2019, 10:05
  • 1 851
  • 1

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Șomerii și statul

În ce cazuri poate fi scos din evidență șomerul?

Maria Bărgan, Căușeni

Scoaterea din evidență a șomerului poate avea loc numai în condițiile legii. Astfel, potrivit art. 21 din Legea nr. 105 din 14 iunie 2018, persoana înregistrată cu statut de șomer este scoasă din evi­dentă, pierzându-și statutul de șomer, în cazul neîntrunirii condițiilor stabilite la art. 20 alin. (1) din aceeași lege, cum ar fi:

  • este  aptă pen­tru prestarea unei munci, potrivit acestei norme;
  • stabilirii pensiei, cu excepția pensiei de urmaș și a pensiei de dizabilitate;
  • pierderii totale a capacității de muncă;
  • neprezentării la subdiviziunea teritorială, la care este înregistrată, mai mult de 60 de zile calendaristice de la data ul­timei vizite;
  • confirmării de către șomer a plecării peste hotare în scop de muncă;
  • refuzului neîntemeiat a două locuri de muncă corespun­zătoare, oferite de subdiviziunea teritorială la care este înregistrat și altele.

Loc de muncă corespunzător se consideră un loc de muncă ce întrunește cumulativ următoarele condiții: corespunde pregătirii sau experienței profesionale a persoanei; corespunde stării de sănătate și este situat în localitatea în care persoana își are domiciliul sau în afara ei la o distanță accesibilă.

Reținerea din salariu, obiect de litigiu

Am depus cerere de demisie. Însă, înainte de acceptarea de­misiei, angajatorul a emis un ordin pentru reținerea avansu­lui pe care, susține el, l-am primit în decembrie trecut, dar nu l-am întors pe deplin. Vreau să aflu în ce caz angajatorul poate să-mi rețină din salariu suma pe care nu o recunosc?

Alexandru Bazaochi, Bălți

Aspectele principale referitoare la condițiile reținerilor din salariu fac obiectul reglementărilor legale. Astfel, potrivit art. 148 din Codul muncii, reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de Codul muncii şi de alte acte normative.

În acest sens, angajatorul are dreptul să emită ordinul de reţine­re în termen de cel mult o lună din ziua expirării termenului stabilit pentru restituirea avansului. Dacă acest termen a fost omis ori sala­riatul contestă temeiul sau cuantumul reţinerii, litigiul se va examina de către instanţa de judecată la cererea angajatorului sau a salariatu­lui în conformitate cu art. 349-355 din Codul muncii. Cererea privind soluționarea litigiului ce depune în instanța de judecată în termenul indicat la alin. (1) al art. 355 din Codul muncii.

Cererile depuse cu omiterea, din motive întemeiate, a termenelor prevăzute de acest articol din Codul muncii pot fi repuse în termen de instanţa de judecată.