Orice accident de muncă necesită abordare efectivă

  • 25 июня 2018, 10:10
  • 2 238

Inspectoratul Muncii al Sindicatelor este preocupat mereu de situația reală a securității și sănătății în muncă din țară, îndeosebi în ce privește tergiversarea termenilor de cercetare a accidentelor de muncă și protecția salariaților la locul de muncă.

Aceasta pentru că, de la 27 octombrie 2017 și până în prezent nu au fost cercetate accidentele de muncă grave și mortale, și nu au fost întocmite procesele verbale de cercetare. Starea de lucruri în această privință rămâne gravă și la momentul de față. Astfel, la data de 20 iunie, curent, Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost comunicate 180 de accidente, dintre care 26 sunt accidente mortale, în urma cărora au avut de suferit 30 de persoane, și 4 accidente grave, în care au fost implicate 8 persoane, inclusiv o femeie. Iar 150 de accidente au condus la pierderea incapacității temporare de muncă a lucrătorilor.

În felul acesta, sunt ignorate drepturile constituționale ale angajaților în ce privește securitatea și sănătatea în muncă. Deoarece, după cum ne explică Elena Carchilan, șeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, în lipsa proceselor verbale de cercetare a accidentelor de muncă grave nu pot fi achitate concediile medicale sau indemnizația unică în caz de deces.

În această ordine de idei, Elena Carchilan amintește că potrivit articolului 18 aliniatul (1) și (2) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 186/2008, lucrătorului căruia i s-a evaluat procentul capacităţii de muncă păstrată ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale i se plăteşte, din contul unităţii care poartă vina pentru accidentul de muncă sau pentru boala profesională, pe lîngă despăgubirea stabilită de lege, o indemnizaţie unică, luîndu-se ca bază salariul mediu lunar pe ţară, pentru fiecare procent de pierdere a capacităţii de muncă, dar nu mai puţin de un salariu anual al accidentatului. În caz de deces al lucrătorului în urma unui accident de muncă, unitatea care poartă vina pentru accidentul de muncă repară prejudiciul material persoanelor care au dreptul la aceasta, în modul şi în mărimea stabilită de lege, şi, în plus, le plăteşte, din contul mijloacelor proprii, o indemnizaţie unică, luându-se ca bază salariul mediu anual al celui decedat, înmulţit la numărul anilor compleţi pe care acesta nu i-a trăit până la vârsta de 62 de ani, dar nu mai puţin de 10 salarii medii anuale.

La 15 iunie, curent, în Monitorul Oficial, a fost publicată modificarea și completarea Legii securității și sănătății în muncă nr. 186/2008, în care se statuează că în termen de un an de zile de la data publicării, cercetarea accidentelor de muncă se va efectua de către Inspectoratul de Stat al Muncii.

Prilej pentru care, în situația în care accidentul de muncă nu a fost anunțat din cauza neclarității instituției responsabile, Elena Carchilan îndeamnă salariații să se adreseze la Inspectoratul de Stat al Muncii la numărul de telefon: 0 22 49 41 29. În cazul în care lucrătorul este membru de sindicat urmează să comunice adițional și Inspectoratului Muncii al Sindicatelor la numărul de telefon: 0 22 26 65 77.