Modificările în politica bugetar-fiscală și vamală, votate de deputați

  • 16 авг. 2019, 15:52
  • 532

După două ore de dezbateri, Parlamentul a votat în ambele lecturi modificări în politica bugetar-fiscală și vamală, prin careu au fost anulate și mai multe facilități fiscale, care au stârnit anterior nemulțumirea reprezentanților sectorului HoReCa.

În octombrie 2018, concomitent au fost scăzute impozitele și crescute salariile, totodată, au fost oferite o serie de cadouri electorale – chiar și atunci lumea conștientiza, că această notă de plată va veni. Ministerul Finanțelor s-a pomenit în situația când trebuie să rezolve consecințele. Acum trebuie să întreprindem măsuri de urgență pentru a asigura plata salariilor și pensiilor. Când la Ministerul Finanțelor am găsit planuri de reducere a cheltuielilor în sumă de 3 500 mil. lei, asta presupune reducerea consumului, investițiilor, reparațiilor de grădinițe, școli și drumuri. Sau altă opțiune pregătită de fosta guvernare – majorarea cotei TVA standard cu 2% pentru toată lumea – măsură care ar afecta toți cetățenii și creșterea economică a țării”, a argumentat modificările ministra Natalia Gavrilița.

Nemulțumiți însă de aceste inițiative s-au arătat democrații, care au declarat că modificările vor aduce un minus economiei.

„O politică bugetar-fiscală trebuie să aibă un scop pe ani de zile, mai ales una care trebuie discutată cu partenerii, cu mediul de afaceri, cu societatea și cu ONG-urile, care sunt pregătite. Cu regret, ce am văzut în această poltiică bugetar-fiscală este că v-ați grăbit să croiți ceva, pur și simplu pentru că vreți să demonstrați cuiva, FMI în acest caz, că puteți îndeplini niște condiții, dar fără să țineți la interesul țării și al cetățenilor”, a declarat Andrian Candu de la tribuna Parlamentului.

Fracțiunea partidului „Șor” a părăsit sala în timpul dezbaterilor, menționând că ministra Finanțelor dă dăvadă de neprofesionalism.

Proiectul de lege votat de deputați prevede modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24 mii lei prin introducerea unui grad de progresivitate în sistemul de impozitare a persoanelor fizice, astfel încât, de scutirea personală să beneficieze doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 mii lei anual.

În vederea simplificării administrării fiscale, în cazul  persoanelor fizice cetățeni, se va reține impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. Totodată, va fi modificată cota redusă a TVA în mărime de 10% prin aplicarea cotei-standard a TVA de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa.

Proiectul de lege conține prevederi prin care este revizuit tratamentul fiscal a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. În cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora nu depășește limita neimpozabilă de 200 euro vor fi scutite de TVA și accize. În cazul în care mărfurile au caracter comercial, depășesc limitele cantitative stabilite de legislație sau valoarea acestora depășește limita neimpozabilă de 200 euro, TVA și acciza se va calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.

Un compartiment separat din proiect se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător. 

Proiectul de lege mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă și menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit și primele de asigurări sociale.  

Potrivit ministrei Finanțelor, politica bugetar-fiscală pentru anul 2019 se aliniază la angajamentele asumate în cadrul programului cu FMI în ceea ce privește asigurarea stabilității bugetar-fiscale și respectarea plafonului deficitului bugetar.