Ministrul economiei îndeamnă primarii să pregătească oferte pentru investitori

  • 5 сент. 2018, 17:31
  • 418

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o ședință cu primarii și președinții de raioane a localităților din imediata apropiere a municipiului Chișinău, pentru a discuta ofertele investiționale venite în urma vizitei de lucru efectuate în România.

Chiril Gaburici a cerut autorităților locale să pregătească prezentări detaliate privind oportunitățile de dezvoltare a afacerilor pentru fiecare raion și localitate în parte, dar și facilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, care vor fi discutate cu investitorii.

„În cadrul vizitei în țara vecină am avut întrevederi cu reprezentanții mai multor companii mari, cu investiții de miliarde de euro în România, cu care am discutat posibilitatea venirii pe piața din Republica Moldova. Localitățile pe care le reprezentați - Strășeni, Criuleni, Ialoveni și Hîncești dispun de o poziționare geografică cu acces la forță de muncă, infrastructură, etc. Există interes, de aceea este important să discutăm venirea pe piață a încă 5000 de locuri noi de muncă. Ele trebuie să fie concentrate într-o regiune", a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii. 

Chiril Gaburici a menționat că venirea noilor investitori pe piața locală înseamnă locuri de muncă stabile, salarii avantajoase, condiții mai bune de trai și infrastructură modernă. „Împreună trebuie să pregătim tema pentru acasă - ofertele pentru investitori. Să analizăm condițiile pe care le putem prezenta: infrastructură, teren, forță de muncă, căi de acces. Trebuie să muncim în echipă, să aducem cât mai multe investiții în țară. 5000 de locuri noi de muncă, cu salarii bune, înseamnă 5000 de familii asigurate", a precizat Chiril Gaburici.

Săptămâna trecută, ministrul Chiril Gaburici a întreprins o vizită de lucru în România, unde a avut întrevederi cu reprezentanții mai multor companii, printre care AKKA Technologies, NTT DATA și Continental-Corporation.

Conform datelor de la 1 ianuarie 2018, volumul total al investițiilor în zonele economice libere, pe perioada activității, este de aproximativ 350 de milioane de dolari. Anul trecut, volumul investițiilor a fost de circa 65 de milioane de dolari.