Ministerul Agriculturii a propus soluţii pentru protejarea producătorilor de fructe

  • 16 авг. 2019, 11:35
  • 510

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a propus zece acţiuni menite să protejeze producătorii de fructe din ţara noastră, în special de condiţiile meteorologice distrugătoare. Acestea au fost prezentate joi, 15 august, în cadrul întâlnirii cu membrii Consiliului Asociației ”Moldova Fruct”,  transmite MOLDPRES.

”Este necesar de modernizat sistemul de protecție antigrindină, pentru a-l extinde pe întreg teritoriul țării, optimizând cheltuielile. Totodată, este necesară revizuirea procedurii de achiziție a rachetelor antigrindină, pentru sporirea transparenței decizionale”, a declarat oficialul.

De asemenea, ministrul a propus crearea Fondului Mutual pentru despăgubiri în caz de calamități naturale, bazat pe contribuții/cotizații din partea agricultorilor. „La etapa de formare a Fondului va fi necesară și contribuția guvernului, care va descrește treptat, odată cu sporirea acumulărilor de la fermieri”, a explicat Georgeta Mincu.

Potrivit ministrului Agriculturii, sunt necesare modificări la Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură, pentru sporirea gradului de asigurare a culturilor agricole. „Proiectul este în etapă finală de definitivare la minister”, a precizat Mincu.

În aceeaşi ordine de idei, oficialul a numit „introducerea obligativității asigurării plantațiilor/bunurilor/activităților pentru care se solicită subvenții”. „Acordarea despăgubirilor, în mod prioritar, agenților economici care au asigurat culturile agricole. O altă acțiune este crearea unui modul electronic de gestionare și evaluare a pagubelor în cadrul sistemelor informaționale gestionate de MADRM /AIPA, pentru colectarea operativă a datelor de la direcțiile agricole raionale. Toate aceste acțiuni vor fi consultate cu dumneavoastră pentru a spori eficiența acestora”, a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu.

Pe de altă parte, oficialul a mai menționat că deoarece culturile agricole, conform morfologiei, pot avea potențial de productivitate diferit, pentru perioade caracteristice, în funcție de tehnologiile de cultivare implementate și condițiile climaterice, se va propune compensarea parțială a cheltuielilor de întreținere a plantațiilor, până la finele perioadei de vegetație, în baza unui Regulament.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova „Moldova Fruct” a fost fondată în anul 2006, în urma unui acord între producători şi exportatori de fructe din ţară. În prezent, Asociaţia include mai mult de 170 de membri, recunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai importanţi actori de pe piaţa producerii şi exportului de fructe din Moldova. 

Membrii „Moldova Fruct” produc împreună în medie pe an: 135 mii tone de mere, 15 mii tone de prune, 1,5 mii tone de cireșe, trei mii tone de struguri de masă, 1,5 mii tone de piersic și o mie de tone de fructe uscate. Producătorii asociației dispun de 25 de case de ambalare și au capacități frigorifice de păstrare a 95 mii tone de fructe.