Impozitarea persoanelor fizice care desfășoară activități independente

  • 17 окт. 2018, 15:09
  • 953

Cota impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente și care își încetează activitatea pe parcursul perioadei fiscale, ar putea constitui 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin de 1/12 din suma de 3.000 de lei proporțional lunilor în care a fost desfășurată activitate. Un grup de deputați propune modificarea Codului fiscal.

Aceștia susțin că propunerea are drept scop evitarea cazurilor în care persoana fizică, care desfășoară activitate independentă, se lichidează pe parcursul perioadei fiscale și este obligată să achite suma maximă a impozitului pe venit pentru întreaga perioadă fiscală, adică 3.000 de lei. Dacă art. 6911 va fi completat persoana va achita obligația fiscală în mărime de 1% din venitul obținut, dar nu mai puțin decât suma fixă aferentă lunilor lucrate (3.000 /12 luni)

În redacția actuală norma prevede că, cota impozitului pe venit constituie 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puţin de 3.000 de lei. În prima perioadă fiscală, contribuabilul este în drept să diminueze suma impozitului pe venit datorat cu suma cheltuielilor suportate pentru procurarea (achiziţionarea) maşinii de casă şi de control utilizate în activitate.

Calcularea impozitului pe venit se efectuează prin aplicarea cotei impozitului asupra venitului din activităţi independente, care nu poate constitui mai puţin de 3.000 de lei anual.

Calcularea impozitului se efectuează anual. Achitarea impozitului la buget se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.

Impozitul pe venit se achită integral la contul trezorerial de venituri al bugetului local conform adresei de domiciliu/reşedinţă a contribuabilului.

Declaraţia cu privire la impozitul pe venit se prezintă nu mai târziu de data de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.