Europarlamentar, despre învățământul profesional dual aprobat ieri de Guvernul de la Chișinău

  • 13 янв. 2018, 12:41
  • 842

Învățământul profesional dual oferă tinerilor șansa să-și găsească un loc de muncă imediat după absolvire. De aceea, Guvernul Republicii Moldova trebuie să pună tot mai mult accent pe dezvoltarea claselor de învățământ dual.

La această concluzie a ajuns europarlamentarul Siegfried Mureșan, scrie Unimedia

Mureșan a sfătuit guvernării de la Chișinău să deruleze campanii de informare, mai ales în școlile gimnaziale și în rândul părinților, în care să prezinte nevoile reale ale pieței muncii și perspectivele de evoluție ale acesteia pentru ca tinerii să-și poată orienta cariera spre domeniile care se vor dezvolta în viitor și care vor avea nevoie de forță de muncă.

„Guvernul trebuie să sprijine dezvoltarea acestui timp de învățământ astfel încât investitorii să găsească tineri bine pregătiți în regiunea în care se dezvoltă. De aceea, trebuie create parteneriate între firme, școli și elevi, astfel încât, în funcție de nevoi, companiile să solicite formarea unor clase pentru o anumită specializare, oferind la schimb stagii de practică, burse și posibilitatea ca, la finalul anilor de pregătire, tinerii să aibă o profesie și un loc de muncă”, a scrie deputatul român de la Bruxelles.

Amintim că Guvernul a aprobat ieri Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual. Documentul prevede modernizarea cadrului normativ privind învăţământul dual conform standardelor europene.

Regulamentul stabileşte elementele definitorii pentru învăţământul dual, timpul alocat pregătirii teoretice şi practice. Totodată, sunt reglementate drepturile și obligaţiile agentului economic şi ale instituţiei de învăţământ profesional tehnic, ale maistrului-instructor în producţie şi ale celui din cadrul instituţiei de învăţământ, precum și ale elevului.

În premieră, este introdus termenul de „salariu de ucenicie” pentru remunerarea activității desfăşurate de elev în cadrul întreprinderii. De asemenea, sunt reglementate atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), partener al Guvernului în realizarea programului de învăţământ dual. CCI va deveni o instituţie de suport și de monitorizare a programelor de studii.

Finanţarea învăţământului dual va fi asigurată, atât din bugetul de stat, cât și din sursele agentului economic.