După 16 ani, Republica Moldova are un nou Cod Civil. Modificările sunt de astăzi în vigoare

  • 1 марта 2019, 12:06
  • 1 088

După 16 ani de la adoptarea ultimei versiuni a Codului Civil, Republica Moldova are de astăzi un nou Cod, modernizat esențial. Modificările operate sunt de astăzi în vigoare, însă unele prevederi care se referă la contractul de asigurare intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Potrivit noilor reglementări, infrastructura juridică națională  a fost modernizată conform tendințelor europene și internaționale.

Totodată, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, vor fi abrogate o serie de acte normative:

  • articolul 21 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi;
  • Legea cu privire la secretul comercial;
  • articolele 401 și 406 din Legea cadastrului bunurilor imobile;
  • Legea cu privire la gaj;
  • Legea cu privire la arenda în agricultură;
  • articolul 19 din Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător;
  • Legea cu privire la leasing;
  • Legea cu privire la ipotecă;
  • Legea privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii;
  • Legea privind drepturile consumatorilor la încheierea contractelor.
  • Capitolul II din Legea cu privire la asigurări se abrogă la 1 ianuarie 2020.

Codul Civil modernizat instituie o nouă Carte – Moștenirea, care va cuprinde dispoziții tradiționale și statornicite  de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară, de determinare a capacității succesorale, precum și a nedemnității de a moșteni. La fel, va fi reglementată competența în materie de moștenire, statutul juridic al moștenitorului, custodia masei succesorale etc.

Noua versiune a Codului Civil include și norme cu referire la protecția consumatorului prin care se instituie reguli generale de la care nu se va putea deroga. O altă noutate sunt normele detaliate cu privire la statutul și regimul juridic al administratorilor. Au fost completate și modificate multe obligații, inclusiv cele din contractul de investiții în construcții.

Un alt capitol nou este cel cu referire la fiduci, care presupune un raport juridic în care o parte (fiduciarul) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masa patrimonială fiduciară), să o administreze şi să dispună de ea, în conformitate cu condiţiile care guvernează raportul (condiţiile fiduciei), în beneficiul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

Lucrările asupra proiectului de modificare și completare a Codului civil au început în anul 2013. La elaborarea proiectului au participat atât teoreticieni cât și practicieni – profesori universitari, judecători, notari, avocați, precum și funcționari ai Ministerului Justiției. Grupul de lucru care a participat la elaborarea proiectului și-a desfășurat activitatea pe parcursul a circa patru ani, în cadrul a peste 70 de ședințe.

Despre noutățile pe care le aduce noul Cod Civil, BizLaw a publicat o serie de articole scrise de experți din domeniu. Vă prezentăm câteva dintre acestea. 

Astfel, despre conflictul de interese al administratorului citiți aici și ce se schimbă în privința antecontractului vedeți aici.

Despre noutățile în cazul dobânzii de întârziere și a penalității contractuale vedeți aici. Despre răspunderea ”De facto Directors” în dreptul societăților, citiți aici. Despre libertatea contractului, vedeți aici. Ce modificări au fost operate în cazul dobânzii de împrumut, citiți aici.

Schimbarea excepțională a circumstanțelor în raporturile contractuale (hardship-ul) este explicată aici.

Despre dreptul la propria imagine - o novație a Codului civil, citiți aici, iar despre înlocuirea contractului de invesțiții cu contractul de vânzare-cumpărare a a bunului imobil în construcție vedeți aici.