Dreptul la reexaminarea pensiei este extins

  • 11 июня 2018, 11:22
  • 957

Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, vor beneficia de reexaminarea pensiei o singură dată, cu condiția că pensia recalculată va fi mai mare decât pensia aflată în plată.

Guvernul a votat în ședința de vineri, 8 iunie, un proiect de lege ce prevede acordarea dreptului la reexaminarea pensiei. 

După cum a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, anterior reexaminarea era prevăzută doar pentru pensiile stabilite începând cu 1 ianuarie 2017.

Potrivit documentului, începând cu 1 ianuarie 2019 vor fi reexaminate pensiile beneficiarilor, care și-au stabilit pensia până la data de 1 ianuarie 1999 și au un stagiu de la 15 ani realizat după stabilirea dreptului la pensie. A doua etapă începe la 1 ianuarie 2020, când vor fi reexaminate pensiile pentru cei care au un stagiu de cotizare de până la 15 ani.

Pensiile stabilite după 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2019, vor fi reexaminate conform următoarelor etape:
— în 2021 — pentru cei care au un stagiu de cotizare de la 15 ani;
— în 2022 — de la 12 la 15 ani;
— în 2023 — de la 10 la 12 ani;
— în 2024 — de la 7 la 10 ani;
— în 2025 — de la 5 la 7 ani;
— în 2026 — de la 3 la 5 ani;
— în 2027 — până la 3 ani.


Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că reforma pensiilor este unul din cele mai importante proiecte ale Guvernului și a făcut anumite precizări în acest sens.

Calculele ne arată că putem merge deja pe recalcularea pensiilor pentru toți pensionarii care au muncit după ce au intrat în sistem. Aceasta este ultima etapă din echilibrarea sistemului de pensii. Vom merge pe etape – de la 1 ianuarie pentru cei care s-au pensionat până în anul 1999, ulterior – etapă cu etapă, pentru toți, astfel încât să recalculăm pensia pentru toți cei care au muncit după ce au obținut dreptul la pensie. Este un lucru normal pentru că oamenii nu au mers la lucru pentru că le-a plăcut foarte mult, nevoia i-a impus, pentru că pensiile erau mici și fiecare avea nevoie să câștige mai mult. Dacă s-a muncit și s-au plătit impozite, este normal să fie recalculate aceste pensii, a spus premierul.

Este foarte important să nu speculăm în acest sens, noi nu am spus că am majorat pensiile. Noi, în toată această perioadă, am încercat să aducem echitate în sistemul de pensi, pentru că au fost foarte multe nedreptăți. În primul rând, formula de calcul nu permitea ca oamenii să-și primească pensia conform banilor pe care i-au plătit în fondul social, a mai adăugat Pavel Filip.

Potrivit lui, în anul 2019 peste
2500 de pensionari vor primi pensie de 2 ori mai mare, iar în următorul an, peste 5200 de beneficiari vor primi pensii dublate.

Proiectul reprezintă o nouă etapă de realizare a prevederilor Conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova care prevede reducerea inechităților din sistemul de asigurări sociale și asigurarea unui sistem echitabil, sustenabil, transparent, bazat pe principiul contributivității și egalității.