De ce achităm dobândă pentru datoria provocată de furtul miliardului?

  • 14 авг. 2019, 10:01
  • 1 955
  • 7

Banii au proprietatea de a se deprecia în timp. Acesta este motivul pentru care, pe lângă datoria de 13 miliarde de lei, cauzată de „furtul miliardului” și pusă pe seama cetățenilor, achităm și o dobândă de puțin peste 5% Băncii Naționale (BNM). Este explicația economistului Veaceslav Ioniță, după ce ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a spus că așteaptă soluții de la BNM pentru eliminarea acestei dobânzi.

„Banii au proprietatea de a se deprecia în timp. Altfel spus, 13 miliarde de lei din 2014-2015 au altă valoare decât 13 miliarde lei în prezent. Pentru ajustarea la valoarea din 2014-2015 a creditului oferit de BNM, banca a introdus dobânda de 5%, care de fapt nu are în componența sa profit al BNM. Dobânda aplicată de BNM are doar funcția de ajustare a banilor din acest an și anii viitori la valoarea lor din 2014-2015, când a fost oferit creditul”, a scris Veaceslav Ioniță pe Facebook.

Altfel spus, dacă în acest an Guvernul întoarce un miliard de lei Băncii Naționale, valoarea banilor nu este egală cu valoarea unui miliard de lei din 2013, a continuat economistul.

„Dacă anulăm dobânda, atunci BNM, în 25 de ani, va primi înapoi bani la jumătate din valoarea lor din 2013. Astfel, la BNM se va crea o gaură financiară echivalentă cu 6 miliarde lei la valoarea din 2013 sau 11 miliarde lei în valoarea lor întinsă pe 25 ani. Această gaură financiară va trebui să fie acoperită  tot de Guvern. Deci, Guvernul are două opțiuni: sau achită dobânda de ajustare a valorii banilor, sau acoperă gaura financiară. Sumele sunt identice. Mai este și a treia opțiune de care nimeni nu se ocupă: Recuperarea Banilor de la HOȚI”, a menționat expertul.

Pe 13 august, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că i-a cerut Băncii Naționale să vină cu propuneri pentru a elimina dobânda de 5% plătită de cetățeni pentru datoria de 13 miliarde de lei, pusă pe umerii cetățenilor în urma furtului din sistemul bancar.

În luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. 

Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.