Companiile ce exportă mărfuri obținute integral în Moldova, vor obține statut de exportator mai simplu

  • 14 нояб. 2018, 16:29
  • 517

Exportatorii de mărfuri obținute integral în Republica Moldova vor putea obține statutul de exportator aprobat în condiții mai facile.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Vamal, înregistrat în Parlament, acest statut va putea fi obținut dacă se vor efectua exporturi în mod frecvent și regulat – cel puțin trei exporturi la fiecare 12 luni calendaristice consecutive. Calculul va fi efectuat pe perioada a 36 de luni anterioare prezentării cererii, iar condiția principală este ca mărfurile exportate să fie obținute integral în Moldova.

În acest sens, deputații propun completarea alin. (1) din articolul 215cu un nou punct. Potrivit alin. (6), în cazul modificării prevederilor acestui articol, Serviciul Vamal va revizui statutul tuturor titularilor de certificate de exportator aprobat, acordat până la intrarea în vigoare a modificărilor corespunzătoare.

În prezent, Codul Vamal stabilește că statutul de exportator aprobat este acordat exportatorilor care efectuează exporturi de mărfuri de origine preferențială din Moldova în mod frecvent și regulat – cel puţin 5 exporturi la fiecare 3 luni calendaristice consecutive, pe parcursul celor 12 luni anterioare prezentării cererii.

Codul Vamal stabilește și alte condiții pentru obținerea acestui statut:

  • derularea tranzacţiilor de export de cel puţin 1 an;
  • lipsa încălcărilor legislaţiei vamale, pe perioada ultimelor 12 luni anterioare prezentării cererii, cu excepția celor care au o importanţă redusă în raport cu numărul sau amploarea operaţiunilor vamale și nu creează suspiciuni cu privire la buna-credinţă a solicitantului;
  • demonstrarea de către solicitant a faptului că mărfurile exportate întrunesc regulile de origine prevăzute de acordurile de comerţ liber ratificate de Republica Moldova;
  • numirea de către solicitant a persoanelor competente în calitate de responsabili de domeniul originii preferenţiale a mărfurilor;
  • oferirea de către solicitant pentru Serviciul Vamal a accesului la toate documentele ce dovedesc originea mărfurilor, inclusiv documentele contabile, la sistemul informatic de evidenţă a operaţiunilor vamale şi la procesul de producţie pentru a verifica originea preferenţială a mărfurilor.

Respectarea de către solicitantul statutului de exportator a acestora condiții, care trebuie întrunite cumulativ, este verificată de Serviciul Vamal.

Instituția examinează cererea de solicitare a statutului de exportator aprobat în termen de până la 30 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia. Procedura de eliberare şi retragere a certificatului de exportator aprobat se stabileşte de Guvern.