CNSM: Salariul în Moldova nu poate fi considerat „decent”

  • 30 сент. 2016, 16:11
  • 3 895
  • 10

Pentru asigurarea nivelului rațional de trai al familiei, formate din doi salariați și 2 copii este necesar de 37 098,89 lei pe lună. Însă, salariul mediu actual din Republica Moldova nu poate fi considerat „decent”. Declarația a fost făcută astăzi de către vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) Petru Chiriac, în cadrul mesei rotunde prilejuită de Ziua Mondială a Muncii Decente, la care au participat reprezentanții Guvernului și Patronatelor.

„Această sumă ar trebui să fie acoperită de salariile a doi salariați. În medie cuantumul salariului în calcul la un salariat ar trebui să fie de 18 549,45 lei pe lună. Astfel, se argumentează valoarea salariului mediu lunar pe economie, egal cu 18 550 lei, spre care trebuie să ne orientăm pentru a satisface în deplină măsură nevoile raționale ale salariatului și membrilor familiei sale. Însă, conform datelor statisticii oficiale salariul mediu în luna iunie a fost de 5169,7 lei. Totodată, dacă ne referim la garanţiile minime din domeniul salarizării acestea în continuare sunt incomparabile cu noţiunea „decent” ”, a explicat vicepreședintele CNSM.

Chiriac subliniază că din acest motiv sindicatele insistă de a implementa în Republica Moldova prevederile Cărţii Europene Sociale şi practica europeană de stabilire a salariului minim pe ţară, care prevede că salariul minim urmează să constituie 40-60 la sută din salariul mediu pe economie. În caz contrar, riscăm să nu avem braţe de muncă în Republica Moldova, amplificîndu-se procesele migraţionale către ţările unde salariile sînt mai înalte.

Potrivit lui, ocuparea forței de muncă este în declin, de la 55 la sută în 2000 la sub 40 la sută în 2014, în special în zonele rurale. Această tendință este asociată cu o creștere a inactivității, determinată de creșterea migrației. chiar dacă rata şomajului nu este atât de înaltă în ultimul timp (între 3-5%), tot mai multe persoane devin inactive pe piaţa muncii – de la 40 la sută în 2000 la 60 la sută în 2015.

„Avem nevoie de investiţii pentru a dezvolta economia şi a crea noi locuri de muncă, să creăm un mediu de afaceri propice, dar nu trebuie să facem abuz de drepturile salariaţilor şi acţiuni în detrimentul acestora”, a spus Chiriac. 

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, viceministra Muncii, protecției sociale și familiei, a subliniat că Guvernul ridică salariul anual și să implementeze politici pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale salariaților.

Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, a declarat că este necesară crearea unei piețe de munci adaptabile la următoarele provocări, micșorarea activității informale.

„În Moldova sunt necesare formarea condițiilor atractive pentru activitatea mediului de afaceri și nu invers, cum se întâmpină în ultmii ani. Se majorează ponderea economiei informale și se diminuiază locurile de muncă. Este necesar de a fi făcută modificări la legislația actuală actualizată la standardele europene, modificarea Codului Muncii în condițiile actuale care se mișcă foarte lent, crearea Comisiilor de negocieri colective în toate ramurile. Noi discutăm, dar nimic nu se face. Trebuie de combătut concurența neloială”, a accentuat Cerescu.

La rândul său, Igor Ciloci, directorul adjunct al Inspectoratului Național al Muncii a precizat că anual, instituția pe care o reprezintă realizează peste 6000 de controale la locurile de muncă, unde verifică condițiile de muncă ale salariaților.

„În acest an, vizitele sunt reduse în jumătate, ca să nu încâlcăm legea cu privire la moratoriul de stat. În acest an depistăm mai puține încălcări la angajatori. Cele mai frecvente încălcări se produc la subiectele: relațiile de muncă neprotejate, care constituie 70% din încălcări, nivelul de salarizare și plata salariilor, prin indicarea programului de muncă nepotrivit. Totodată, situația este mai complicată în ceea ce ține de securitatea și sănătatea în muncă, unde întâlnim ignoranță totală ca angajatorii să-și onoreze obligațiunile”, a explicat Ciloci. 

Ziua Mondială a Muncii Decente este marcată anual la 7 octombrie și a fost instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC).