Circa 50 mii persoane vor presta servicii de interes comunitar

  • 24 окт. 2017, 13:04
  • 687

Şomerii înregistraţi la Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi de interes comunitar. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la ajutorul social, aprobat de Guvern în ședința din săptămâna trecută, este publicat în ediția din 20 octombrie a Monitorului Oficial. 

În opinia Guvernului, participarea șomerilor la activități de interes comunitar va însemna un prim pas în incluziunea socială a acestora, în valorificarea potenţialului lor uman. 

Potrivit modificărilor și completărilor, tipul lucrărilor, calcularea numărului de ore, evidenţa şi controlul activităţilor de interes comunitar urmează a fi stabilite de Guvern, iar orele de prestare a activităţilor de interes comunitar se vor calcula proporţional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăşi 40 ore pe lună, fiind respectată durata normală a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Nu vor a fi atrași la activități de interes comunitar persoanele șomere din familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% (288 lei) din nivelul venitului lunar minim garantat (961 lei) sau şomerii din cadrul familiilor beneficiare, care se află în una din situaţiile, ce nu permite antrenarea în activităţi de interes comunitar.

Documentul aprobat de Guvern stabileşte responsabilităţile primarului în desfăşurarea activităţilor de interes comunitar, printre care: să întocmească anual un plan de acţiuni de interes comunitar şi să ţină evidenţa persoanelor, care efectuează aceste activităţi şi a orelor lucrate.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a menționat într-o declarație pentru presă că activităţi de interes comunitar se implementează pe larg în mai multe state, printre care România, Lituania, SUA.

Noi avem familii, care beneficiază de ajutor social mai mulți ani la rând. Oamenii se obișnuiesc cu primirea acestui ajutor, nu mai caută sau refuză locul de muncă, care le este propus de către agențiile teritoriale. Pe de altă parte, alții lucrează informal și primesc recompensă, care nu este declarată atunci când se calculează venitul familiei beneficiare de ajutor social. Prin aceste modificări și completări, promovate în Legea privind ajutorul social, vom vedea cine lucrează ”la negru”. Scopul proiectului este de a eficientiza Programul de ajutor social”, a specificat ministrul. 

Stela Grigoraş a mai spus că la aceste activități comunitare ar pute fi atrase , estimativ, 50 mii de persoane.