Ce sancțiuni se propun pentru șoferii prinși băuți la volan

  • 16 окт. 2019, 15:25
  • 1 106
  • 1

Autoritățile au pregătit un  plan de intervenție pentru securizarea drumurilor, după ce s-a produs accidentul grav din sectorul Buiucani al capitalei. Documentul a fost înaintat pentru dezbateri publice și urmează să fie aprobat de Guvern. 

Ministerul Justiției urmează să vină cu propuneri pentru revizuirea legislației, astfel încât șoferii prinși băuți la volan să fie sancționați mai dur. Este analizată posibilitatea suspendării pe viață a dreptului de a conduce și confiscarea mijlocului de transport sau a contravalorii acestuia.

Ministerul de Interne va propune modificarea curriculei de pregătire a șoferilor în școlile auto și va modifica cerințele față de persoanele care asigură desfășurarea examenelor practice de conducere. De asemenea, se propune  să fie introdus un test psihologic obligatoriu, pe lângă cel narcologic, pentru toate persoanele care vor să devină conducători auto.

Un grup de lucru va identifica șoferii periculoși recidiviști

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Inspectoratul Național de Patrulare va desfășura mai multe acțiuni „Nopți albe” cu dislocarea masivă a poliției de patrulare în orașele și satele populare pentru odihnă și divertisment, care să permită verificarea tuturor șoferilor la alcoolemie. Va fi intensificat lucrul și în cadrul altor operațiuni:  „Viteza”, „Pietonul”, „Semaforul” pe tot teritoriul țării. De asemenea, polițiștii vor crea mai des filtre pentru a identifica în trafic șoferii care au multiple încălcări documentate de camerele video.

MAI va crea un grup de lucru care va identifica, din baza de date a încălcărilor rutiere, cei mai periculoși șoferi recidiviști, cu număr impunător de amenzi neachitate, încălcări grave, inclusiv cu multiple cazuri de conducere în stare de ebrietate avansată. Va fi verificat statutul actual al acestor persoane în ceea ce privește condamnările primite, sentințele executate, dacă au sau nu la moment dreptul de a conduce.

Toate datele despre aceste persoane vor fi incluse semestrial într-un raport analitic. Acesta va fi prezentat Procuraturii Generale  pentru a analiza acțiunile responsabililor din justiție referitor la aceste cazuri și va fi făcut  public, cu respectarea cadrului legal privind protecția datelor cu caracter personal.

Lecții de siguranță rutieră, obligatorii în școli

Autoritățile mai propun desfășurarea unor campanii pentru schimbarea de atitudine la nivel național, pentru a descuraja toleranța cetățenilor de a urca la volan în stare de ebrietate. În școli, ar putea fi introduse ore obligatorii de siguranță rutieră, cu implicarea angajaților instituțiilor din subordinea MAI (Poliție, SMURD, IGSU, Poliția de Frontieră) și a părinților voluntari.

Planul de acțiuni al Guvernului conține și câteva recomandări pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii Drumurilor. Acesta va trebui să identifice soluții și resurse financiare pentru a fi îmbunătățită starea tehnică a drumurilor, să elaboreze un ghid pentru amenajarea pistelor și trecerilor pentru pietoni, inclusiv insule de siguranță pentru pietoni cu barieră fizică pe toate trecerile de pietoni de pe drumurile publice cu 4 și mai multe benzi de circulație. Pe aceste drumuri se propune și separarea fizică a direcțiilor de trafic. Specialiștii urmează să revadă și lățimea benzilor de circulație în zonele urbane, în vederea calmării traficului.