Bugetul de stat dă semne de oboseală. Cheltuiele din educație vor fi raționalizate cu 5-10%

  • 1 авг. 2018, 15:15
  • 2 635
  • 13

Confruntată cu creșterea datoriiei publice și amânarea asistenței macrofinanciare din partea UE, Guvernarea a elaborat un proiect de raționalizare a cheltuielilor bugetare. În special vor fi examinate cheltuielile în domeniul educației pentru a fi diminuate cu 5-10% în următorii ani. Asta ar însemna o reducere cu câteva sute de milioane lei pe an. „În cadrul procesului de raționalizare a cheltuielilor pentru 2018, vor fi examinate cheltuielile în domeniul educației, pentru a se determina dacă activitățile din acest sector sînt desfășurate în mod eficace și eficient și pentru a identifica eventualele măsuri de economisire ce urmează a fi incluse în bugetul pentru 2020”, susţine Ministerul Finanţelor în Nota de concept privind raționalizarea cheltuielilor publice.

Iniţiativa urmează a fi aprobată de Guvern chiar în şedinţa din 1 august 2018 şi e pe contrasens cu ceea ce promitea la finele anului trecut guvernul şi Partidul Democrat.

Reducere de cheltuieli cu introducere de noi taxe în educaţie

Scopul propus al acestei iniţiative, este de a contribui la atingerea obiectivelor bugetar-fiscale pe termen mediu și de a crea spațiu fiscal pentru noi reforme și inițiative de politici.

Raționalizarea cheltuielilor va cuprinde învățământul superior și cel profesional tehnic: universități, colegii, centre de excelență, școli profesionale și alte instituții subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Pentru a stabili care cheltuieli ar urma să fie raţionalizate va fi efectuată o analiză în cadrul căreia ar urma să fie identificate cheltuielile cu prioritate redusă și cele ineficiente care pot fi redirecționate spre alte sectoare.

La fel, se preconizează identificarea măsurilor de simplificare a aranjamentelor administrative, introducerea de taxe sau de a le majora pe cele existente, eliminarea dublărilor de cheltuieli etc. Guvernul va institui şi un Comitet interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice.

Vor să facă economii de până la 200 milioane lei

În cadrul analizei de cheltuieli, urmează a fi identificat un pachet de măsuri cu potențial de obținere a economiilor cu până la 10%, dar nu mai puțin de 5% din portofoliul de cheltuieli pentru 2020 și 5% pentru următorii 3 ani), care urmează a fi prezentat miniștrilor spre examinare.

Citește continuarea pe Mold-street.com.