Avocații sunt discriminați la determinarea costului poliței medicale. Ce a decis Curtea de Apel

  • 14 дек. 2017, 10:43
  • 1 528

Curtea de Apel Chișinău a admis apelul unui grup de avocați și al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPPEDAE), împotriva hotărârii instanței de fond, în dosarul în care este vizat Ministerul Sănătății și CNAM. Este vorba de dosarul în care Ministerul și CNAM au contestat decizia CPPEDAE, prin care s-a constatat discriminarea avocaţilor, pe criterii de statut profesional și pe avere, la determinarea costului polițelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În perioada martie-aprilie 2014, mai mulţi avocați au depus plângeri către CPPEDAE privind discriminarea avocaţilor la determinarea costului polițelor de asigurare obligatorie de asistență medicală pe criteriu de profesie şi avere. În urma dezbaterilor organizare de Centru, s-a decis că faptele expuse în plângere reprezintă discriminare la determinarea costului polițelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru avocați. La fel, s-a constatat că cele invocate de apărători, la fel, reprezintă discriminare pe statut profesional pentru femeile avocate, care sunt obligate să prezinte dovada suspendării licenței de avocat pentru a beneficia de polița de asigurare medicală obligatorie gratuită pe perioada maternității, nașterii și lăuziei. Mai mult, este discriminatoriu pe statut profesional pentru avocați în dreptul de a beneficia de polița de asigurare medicală gratuită pe timpul îngrijirii copilului până la vârsta de trei ani. Prin urmare, Consiliul a decis ca Ministerul Sănătății și CNAM să revizuiască politicile și actele normative în domeniul asigurării obligatorii în medicină, pentru a exclude aceste situații.

În urma acestei decizii, pentru anul 2014-2015, avocații urmau să beneficieze de reducerea de 50% la procurarea poliței de asigurare medicală. Însă, prin Dispoziţia Ministrului Sănătății, această posibilitateade reducere a fost anulată. Mai mult, în septembrie 2014, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurare Socială s-a adresat în instanță pentru a anula decizia Centrului.

În instanța de fond, acțiunea înaintată pentru a anula decizia Centrului a fost admisă. Aceasta a fost atacată cu apel de către Consiliul Nediscriminării, Doina Iona-Străisteanu, reprezentanta Uniunii Avocaților, Alina Calugher, avocații Veronica Mihailov-Moraru, Natalia Moloșag și Mihai Durnescu. Prin Decizia Curții de Apel au fost admise integral apelurile menționate mai sus, constatându-se legalitatea deciziei CPPDAE, care este definitivă și executorie.