Absolvenții care au făcut Medicina la buget nu-și pot primi certificatele

  • 18 янв. 2019, 12:12
  • 5 445
  • 9

Absolvenții bugetari ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot aplica pentru studii la rezidențiat într-o altă țară. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale refuză să le elibereze un certificat de autentificare a studiilor, indispensabil pentru orice țară, cu excepția României. În schimbul unui astfel de certificat aceștia trebuie să restituie banii pe contract pentru cei 6 ani de studii și bursa ce li s-a oferit, scrie sanatateinfo.md.

Câțiva foști studenți mediciniști ne-au scris indignați despre faptul că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vrea cu orice preț să-i țină în țară, îi obligă să facă rezidențiatul aici și să activeze la stat încă trei ani - aceasta fi plata pentru cei șase ani de studii și bursa pe care au primit-o.

Ana (nr. nume schimbat) a absolvit USMF „Nicolae Testemițanu” anul trecut. Aceasta își dorea să urmeze studiile de rezidențiat în Italia, știa că are nevoie de certificatul de autentificare până în octombrie, așa că a început să bată pe la ușile ministerului încă din iulie. A reușit să depună setul de documente, dar un certificat nu i s-a eliberat nici până astăzi.

„La minister mi-a explicat că statul a investit în mine și va trebui mai întâi să întorc banii. Eu le-am explicat că vreau să fac rezidențiat în altă țară și în contract nu e stipulat această obligație de a continua rezidențiatul în Moldova. Văzând că eu mă opun, m-au trimis la etajul 2 la șeful direcției juridice. El ținea una și bună că trebuie să întorc banii. Eu întreb câți. Mi-a zis să mă adresez la Universitate și ei o să-mi calculeze tot pe 6 ani, la care se adaugă și banii pe bursă”.

După calculele Anei, ea ar urma să-i întoarcă statului 150 de mii de lei, însă Universitatea a făcut alte calcule și i-a spus că are să întoarcă 250 de mii de lei, o sumă exorbitantă pentru ea.

„Chiar și în aceste condiții, am depus pachetul complet de acte încă în luna septembrie, m-au avertizat că voi primi refuz, aștept refuzul. Nu mi l-au eliberat nici până astăzi”, a concretizat aceasta.

Contactat telefonic, responsabilul secției juridice al Ministerului Sănătății a refuzat să ne răspundă la întrebări, direcționându-ne către serviciul de presă. Iar responsabilul din cadrul direcției consultanță, Valeriu Goncear, nu a fost de găsit la telefon.

Boris este anul doi de rezidențiat, la Obstetrică și ginecologie. Acesta vrea totuși să plece pentru o specializare în Germania, iar apoi să se întoarcă în țară, însă fără acest certificat nu poate aplica.

„Vreau să merg în Germania, pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele în domeniul obstetrical. Am nevoie de acest certificat. Cei de la minister mi-au spus că nu îl eliberează decât, dacă nu fac rezidențiatul și lucrez în țară 3 ani”, spune acesta.

Zinaida a vrut să aplice la rezidențiat în Norvegia.

„De la universitate mi s-a eliberat fără probleme, un certificat că am absolvit, dar acel certificat de la universitate nu este valabil dacă vrei să depui actele la rezidențiat peste hotare. Dacă eram în bază de contract îmi elibera certificatul, dacă am învățat la buget ar trebui să depun aici la rezidențiat. În contractul pe care l-am semnat în anul I nu exista obligația de a aplica la rezidențiat numai în Moldova sau că trebuie să întoarcem o anumită sumă de bani. Mi-au spus că dacă vreau să aplic într-o altă țară, ei pot să-mi elibereze acest certificat, dacă eu am un contract de stagiu în țara respectivă timp de un an, apoi să mă întorc înapoi. Fără acest certificat eu nu am șanse nicăieri”, s-a revoltat tânăra.

Zina a încercat să obțină o egalare a diplomei de la universitate în Norvegia, dar acolo nu este recunoscută diploma din Moldova.

„Trebuie să repet ani de universitate, examene”...

Ea spune că dacă nu obține acest certificat, va depune la rezidențiat în România.

Ludmila(nr. nume schimbat) era convinsă că vrea să rămână în țară și să depună actele pentru rezidențiat aici, însă la specialitatea la care dorea să aplice au fost puține locuri. Astfel, și-a zis că nu vrea să facă ceva ce nu i-ar plăcea.

„Inițial am vrut la noi, am încercat, însă erau foarte puține locuri și am renunțat. Mă gândeam să merg în Italia. Am fost la Ministerul Sănătății, eram deja la curent că s-ar putea să nu-l primesc. Era o doamnă mai în vârstă, care probabil era instruită să zică asta. Doamna s-a uitat în foaia de autentificare de la Universitate, a văzut că am studiat la buget și mi-a spus că este imposibil. Mi-a zis să merg la universitate să întorc toți banii din anii de studii și bursa și atunci îmi va elibera certificatul. Nici nu a vrut să-mi accepte pachetul de acte. Ca să pot să-i dau în judecată trebuie să am un refuz, dar ei nici nu primesc setul de acte, dar nici nu eliberează acte de refuz”.

Procesul de judecată ar dura ceva timp, iar Ludmila își dă seama că a pierdut deja un an de studii.

„S-ar putea să câștigăm cauza, dar asta ar dura mult, dar medicina este un domeniu în care nu trebuie să faci pauză de un an, doi”, spune aceasta.

Conform contractului privind realizarea studiilor superioare în USMF „N. Testemițanu” în grupele cu finanțare bugetară și plasarea tinerilor specialiști în câmpul de muncă, semnat între studenți și universitate este stipulat că: studentul este obligat să lucreze nu mai puțin de trei ani după terminarea studiilor prin rezidențiat la universitate, la instituția sau organizația la care a fost repartizat de către Ministerul Sănătății, neexistând un punct în care să se specifice că sunt obligați să efectueze rezidențiatul în Moldova sau să întoarcă banii pentru studii universității.

Modificările prin care actualii studenți mediciniști vor fi obligați să restituie banii pentru anii de studii au fost introduse în luna septembrie a anului trecut, când au fost aprobate de către Guvern noile modificări ale Legii ocrotirii sănătății. Ceea ce presupune că legea nu poate fi aplicată pentru foștii studenți ai universității, menționează juriștii.

„Legea care a intrat în vigoare anul trecut, în mod normal nu poate avea efect retroactiv asupra studenților. Ea poate să se aplice doar promoțiilor care încep să învețe după adoptarea legii. Dacă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale încearcă să aplice legea pentru o situație anterioară, atunci nu este corect din punct de vedere legal”, ne-a explicat avocatul Oleg Efrim.

Amintim că Guvernul a operat o serie de modificări la Legea ocrotirii sănătății prin care rezidenții sunt obligați să facă rezidențiatul numai în Republica Moldova. De asemenea, specialiștii cu studii medii și farmaciștii sunt și ei obligați să meargă să muncească conform repartizărilor. Modificările au intrat în vigoare la 24 septembrie și au trezit un val de reacții negative. Studenții cred că astfel statul vrea să-i țină cu orice preț în Moldova.