40.000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat! Octavian Calmîc explică condițiile mecanismului de finanțare

  • 6 окт. 2017, 16:26
  • 700

Vicepremierul Octavian Calmîc a prezentat, acum două zile, în cadrul „Moldova Business Week - 2017”, o nouă inițiativă al Guvernului pentru mediul de afaceri, conform căruia statul va oferi câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat. În acest sens, ministrul Economiei și Infrastructurii a explicat cerințele pe care trebuie să le respecte oamenii de afaceri pentru a beneficia de subvenționarea locurilor de muncă. 

Potrivit ministrului Calmîc, acest mecanism s-a aplicat și în alte state din Europa, în special țările balcanice.

„Noi am elaborat împreună cu mai multe instituții acest mecanism de subvenționare a locurilor de muncă noi create. Și nu vorbim doar de investitorii străini, ci și de cei locali, start-up-uri, companii care deja activează, oricine este eligibil, doar cu anumite condiții.

1. Trebuie să aibă, cel puțin 100 de locuri de muncă.

2. 75% din salariu trebuie să fie racordat la salariul mediu pe economie, adică 5.600 de lei – salariul mediu pe economie în prezent.

3. Să nu aibă datorii la bugetul de stat.

4. Ultimul criteriu este să activeze încă minim trei ani de zile din momentul în care beneficiază de acest suport financiar din partea statului. Asta arată stabilitatea relațiilor dintre angajatori și angajat” a menționat Calmâc în cadrul emisiunii Fabrika, de la Publika TV. 

Pentru a fi convinși de respectarea cerințelor, și mai ales a ultimului criteriu, pentru a fi convinși că mediul de afaceri nu va profita de acești bani și să declare procedura de insolvență după obținerea banilor, statul va oferi subvențiile etapizat.

„Banii vor fi alocați în tranșe pe măsură ce ei aduc dovezi că toate aceste criterii sunt respectate”, a explicat Calmîc. 

Anterior, Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că existența proiectelor investiționale de importanță majoră și fluxul așteptat al investițiilor strategice noi, au contribuit ca Guvernul să întreprindă acțiuni suplimentare destinate protecției investitorilor.