Stimularea creativității angajaților: de ce este importantă?

  • 25 июня 2021, 11:46
  • 1 433

Angajații creativi te pot ajuta să îți dezvolți afacerea, pentru că pot oferi soluții mai bune pentru problemele care apar, pot extinde oportunitățile de vânzare și pot contribui la evidențierea produselor și serviciilor în fața competitorilor.

Pentru a promova un mediu creativ la locul de muncă, trebuie mai întâi să îi ajuți pe oameni să își dezvolte gândirea creativă. Se întâmplă, adesea, că angajații să între într-o rutină de muncă și să nu își mai folosească imaginația la cote ridicate. Încurajează ideile inovatoare pentru a cultiva o cultură creativă în organizație.
Angajații sunt mai inspirați când își desfășoară activitatea într-o atmosfera reconfortantă, alături de un grup divers de colegi.

Creează un mediu de lucru adecvat

Sunt numeroase modalități prin care poți încuraja gândirea creativă a angajaților și este bine să încerci cât mai multe strategii, deoarece oamenii reacționează diferit când li se cere să gândească „outside the box“. De aceea, trebuie să le identifici pe cele adecvate angajaților din organizația ta. Sunt însă câteva elemente general valabile, care contribuie la bunăstarea oamenilor și, prin urmare, la sporirea creativității la locul de muncă. Unul dintre acestea este spațiul de lucru sigur, în care angajații să se simtă protejați de amenințările de tip patogen. Drept urmare, implementarea unor măsuri de imunizare a spațiului de lucru, pentru că angajații să scape de grijă sanitară, poate contribui la stimularea creativității. 

Totodată, sunt câteva elemente din amenajarea spațiului de lucru care contribuie la promovarea creativității. Sunetele, culorile, temperatura și lumina joacă un rol important în sporirea productivității angajaților.

Angajații au nevoie de medii cu niveluri de sunet diferite. Spațiile liniștite sunt ideale pentru momentele în care angajații au nevoie să se concentreze, dar un sunet ambiental, la un nivel moderat, contribuie la sporirea creativității. De multe ori, conversațiile colegilor reprezintă o sursă majoră de distragere a atenției și pot stopa procesul creativ.

De asemenea, culorile pot influență energia pe care o dă un spațiu de lucru. Birourile amenajate în culori banale, precum alb, gri, bej, maro și cafeniu, sunt sterile, apăsătoare și nu ajută la sporirea imaginației. Pereții albi sunt greu de privit după minutele petrecute cu ochii în ecrane. În schimb, un spațiu de lucru colorat favorizează creativitatea.

Încurajează exprimarea liberă

Cu cât angajații provin din medii diferite și au opinii diverse, cu atât va fi mai mare numărul ideilor inovative pe care le vor prezența pentru înflorirea businessului. Încurajarea exprimării libere și construirea unei culturi organizaționale puternice contribuie la creșterea gradului de fericire a angajaților. Cu cât sunt mai mulțumiți la locul de muncă, cu atât sunt mai creativi și, implicit, mai productivi.

Angajații sunt mai dornici să-și expună opiniile dacă cred că ideile lor vor fi implementate. Pe de altă parte, ei ar putea să se retragă dacă simt că nu sunt incluși și părerile lor nu contează. De aceea, este esențial că de fiecare dată când o idee bună este implementată să îi fie recunoscute meritele celui care a propus-o. Astfel, toți angajații vor fi mai motivați să vină cu idei inovative.

De asemenea, diversitatea contribuie la dezvoltarea unei gândirii creative. E bine că un business să aibă angajați din medii diferite, care au absolvit școli diverse, iar activitatea lor precedentă nu se aseamănă. Angajații care se aseamănă, atât în ceea ce privește educația cât și experiență, pot avea idei care încep să pară repetitive după un timp.

Angajații care sunt lăsați să fie creativi și să lucreze la proiectele care îi pasionează aduc plus valoare afacerii. De pildă, Google, care este una dintre cele mai inovative companii din lume, își încurajează angajații să dedice 20% din timpul de lucru unor proiecte care îi pasionează. Implementată în 2004, această strategie a dus la apariția unor invenții de succes, precum AdSense, Gmail și Google Talk.