Regulamentul de subvenționare a locurilor de muncă, făcut public. Câți bani sunt alocați pentru 2018

  • 9 окт. 2017, 17:38
  • 818

Ministerul Finanțelor a elaborat și prezentat pentru examinare proiectul Regulamentului cu privire la subvenţionarea creării locurilor de muncă, despre care a vorbit ministrul Economiei, Octavian Calmîc în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2017.

Potrivit proiectului, pentru anul 2018 sunt planificate 40 de milioane de lei, adică subvenționarea a 1.000 de locuri de muncă.

Drept subiect al subvenției va fi considerat orice persoană fizică, cetățean al Republicii Moldova, care face parte din următoarele categorii:

  • bărbaţi care au o vârstă cuprinsă între 18 şi 25 de ani,
  • bărbaţi care au vârsta peste 45 de ani;
  • femei de toate vârstele.

Solicitant de subvenții poate fi orice persoană juridică, cu excepția entităţilor cu capital preponderent de stat (mai mult de 50 la sută), care practică activitate de întreprinzător în Republica Moldova şi care a depus cerere de solicitare a subvenţiei.

Cuantumul subvenţiei pentru un loc de muncă creat şi destinat subiectului al subvenţiei este de 40000 lei pentru anul 2018. Totuși, potrivit proiectului, cuantumul subvenţiei în municipiul Chişinău şi Bălţi este de doua ori mai mic.

Printre criteriile de eligibilitate se numără: Să aibă o creștere de salariați de minim 100 de persoane, care fac parte din categoria de subiect al subvenției, să ofere un salariu lunar nu mai mic de 75% din salariul mediu pe economie, să nu aibă datorii la stat, să mențină acest efectiv de salariați, să nu micșoreze și să nu intre în proces de insolvabilitate încă 3 ani de la ultima tranșă a subvenției.

Cei care îndeplinesc aceste criterii, vor expedia cererea întocmită conform modelului aprobat, nu mai târziu de data de 31 iulie a anului de gestiune. Recepționarea cererii urmează a fi confirmată în decurs de 2 zile lucrătoare de către Autoritatea competentă prin expedierea unui mesaj la adresa de e-mail a solicitantului.

Autoritatea competentă va examina cererea în termen de 30 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia. Ulterior va decide dacă acceptă sau o remite, în caz că aceasta este incompletă, și este dispusă să aștepte 5 zile ajustarea informațiilor. De asemenea, autoritatea își rezervă dreptul de a respinge cererea, dacă nu sunt respectate condițiile, informând solicitantul în scris cu specificarea temeiului de refuz.

Alocarea subvenţiei se efectuează, după semnarea Acordului de subvenţionare, pe contul trezorial deschis pe numele beneficiarului în două tranșe, după cum urmează:

  1. prima tranșă până la 31 decembrie anului următor al celui de gestiune;
  2. a doua tranșă până la 1 septembrie anului al doilea celui de gestiune, după verificarea de către Serviciul Fiscal de Stat a respectării obligaților stipulate în Acordul de subvenționare, și confirmarea rezultatelor verificării de către Autoritatea competentă.

În caz de nerespectare a condițiilor, autoritatea competent poate aplica măsuri de revocare a Acordului de subvenționare, iar beneficiarul este obligat să returneze banii primiți.

De asemenea, solicitanții care prezintă informații false pentru a obține subvenția, ar putea fi trași la răspundere civilă, contravențională sau penală conform legislației.