Producătorii de zahăr din ţară suportă pierderi din cauza scăderii vânzărilor

  • 14 авг. 2019, 13:25
  • 604

În ultimii doi ani s-au înregistrat stocuri record de zahăr, formate în urma scăderii dramatice a vânzărilor pe piaţa internă şi lipsa piețelor reale de export. Fenomenul are mai multe cauze, obiective şi subiective, potrivit producătorilor de zahăr din Republica Moldova, care au avut marţi, 14 august, o întâlnire de lucru cu Georgeta Mincu, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite MOLDPRES.

Participanţii la întrevedere au cerut guvernării să fie întreprinse măsuri urgente pentru protecţia pieţei interne. Ei au explicat că producătorii autohtoni de zahăr suferă pierderi enorme pentru că exportul pe pieţele europene este limitat de cotele admise, iar cel pe pieţele din CSI (comunitatea statelor independente) este practic sistat în urma unor circumstanţe de ordin politico-economic.

O altă problemă, în opinia producătorilor, constă în comercializarea zahărului în condiţii dubioase. „Contrabanda "înfloreşte" în micile pieţi, deseori prin intermediul deţinătorilor de patentă, care vând cantităţi mici de zahăr, adus în ţară prin contrabandă şi care este vândut la preţuri mai mici decât pe piaţa oficială. Astfel, în prezent, din cauza acestor, dar şi altor motive, cum ar fi, bunăoară, exodul populaţiei din ţară, am ajuns să vindem zahărul sub nivelul costului real”, a relevat reprezentantul unui producător de zahăr din ţară.

În context, Georgeta Mincu a declarat că va iniţia procedurile necesare pentru a proteja producătorii din ramură. „Vom interveni pe lângă Ministerul de Interne, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal, Agenţiile Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului, vom insista asupra modificărilor de legislaţie care ar proteja producătorii din ţara noastră şi le-ar permite să activeze în condiţii optime. Nu avem atât de mulţi producători de zahăr şi de aceea acest lucru trebuie să fie posibil în timp util”, a specificat ministrul.

În altă ordine de idei, participanţii la întrunire au cerut susţinere de la MADRM în ceea ţine de organizarea sistemelor eficiente de irigare, deosebit de necesare crescătorilor sfeclei de zahăr, mai ales în condiţiile meteorologice imprevizibile din ţara noastră.

În răspuns, Georgeta Mincu a subliniat că, la momentul actual, staţiile de irigare sunt în proces de retransmitere de la Agenţia Proprietăţii Publice în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”, or, imediat cum acest proces se va încheia, asupra problemei respective se va reveni. Totodată, oficialul le-a recomandat producătorilor să stabilească parteneriate cu Asociaţiile utilizatorilor de apă, care se dezvoltă tot mai mult în regiunile ţării şi ar putea oferi sprijinul necesar la irigarea plantaţiilor de sfeclă de zahăr.

În prezent, în Republica Moldova activează doi mari producători de zahăr, cu fabrici la Drochia, Făleşti şi Cupcini, precum şi mai mulţi agenţi economici care comercializează, exportă sau importă zahăr. În ţara noastră, sfecla de zahăr este cultivată pe o suprafaţă de peste 16 mii de hectare, în 12 raioane, în special în regiunea de nord a ţării.