Munca in echipa – 17 legi esentiale

  • 13 сент. 2017, 19:13
  • 1 092

1.    Legea Semnificatiei – Nu poti realiza nimic cu adevarat valoros, de unul singur. Echipele implica un numar mai mare de persoane, ceea ce presupune existenta mai multor resurse, mai multe idei si a unei energii mai mari decat in cazul unei singure persoane.
2.    Legea imaginii de ansamblu – Scopul este mai important decat rolul. Totul incepe cu o viziune. Trebuie sa aveti un scop  comun pentru a deveni o echipa.Daca esti liderul echipei, trebuie sa “arati” tuturor scopul, sa-i ajuti sa-l adopte si  sa actioneze pentru indeplinirea lui .
3.    Legea nisei– Toti jucatorii au un loc al lor caruia ii adauga cea mai mare valoare. Fiecare membru al echipei are un loc bine stabilit si pentru care are abilinatile necesare. Un manager de succes stie sa plaseze corespunzator oamenii, astfel incat fiecare sa faca mai mult si mai bine ceea ce ii place si stie.
4.    Legea multelui Everest – Pe masura ce provocarea devine din ce in ce mai mare, munca in echipa devine din ce in ce mai necesara. Dimensiunea visului/ scopului trebuie sa determine dimeniunea echipei. Atunci cand echipa nu corespunde scopului exista doar doau alternative – renuntati la vis/ scop sau dezvoltati echipa.
5.    Legea lantului – Puterea unei echipe este influentata de veriga cea mai slaba. Daca sunteti liderul unei echipe, nu puteti ignora problemele create de o veriga slaba. Atunci cand nu tratati corespunzator partea proasta a echipei, veti pierde respectul celei mai bune.
6.    Legea catalizatorului – Echipele castigatoare au jucatori care pun lucrurile in miscare. Catalizatorii sunt oamenii care actioneaza si isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac.
7.    Legea busolei – Viziunea ofera membrilor echipei directie si incredere.  Liderul echipei are responsabilitatea de a identifica o viziune valoroasa si sa o expuna in fata echipei. Fiecare echipa are nevoie de o directie in care sa creada si sa fie confirmata pe parcurs.
8.    Legea marului stricat – Atitudinile gresite ruineaza echipa. Atitudinile bune nu garanteaza victoria unei echipe, insa atitudinile gresite garanteaza esecul. Atitudinea fiecarui membru, cu atat mai mult atitudinea liderului determina atitudinea echipei.
9.    Legea increderii reciproce – Colegii de echipa trebuie sa poata conta unul pe celalalt atunci cand este nevoie, altfel nu se poate vorbi de echipa eficienta.
10.    Legea pretului – Echipa nu reuseste sa isi atinga potentialul atunci cand refuza sa plateasca pretul necesar. Trebuie sa fiti dispusi sa faceti sacrificii pentru binele echipei, sa va perfectionati si sa luati decizii dificile in folosul echipei.
11.    Legea tabelei de marcaj – Echipa poate face schimbari atunci cand stie cu exactitate unde se afla. Ca manager trebuie sa va asigurati ca membrii echipei fac evaluari, modificari si iau decizii cat mai repede pentru a-si atinge obiectivele.
12.    Legea bancii de rezerva– Echipele extraordinare au rezerve extraordinare. Pentru asta un leader trebie sa isi perfectioneze continuu echipa, sa fie pregatit pentru ziua de maine.
13.    Legea identitatii – Valorile impartasite definesc echipa. Asa cum valorile personale influenteaza si directioneaza comportamentul unui individ, valorile organizationale influenteaza si directioneaza comportamentul echipei.
14.    Legea comunicarii– Interactiunea alimenteaza actiunea. Echipele eficiente au membri care discuta in permanenta unul cu altul. Comunicarea creste legatura dintre oameni si conduce o echipa spre succes.
15.    Legea avantajului – Diferenta dintre doua echipe la fel de talentate este conducerea acestora. Managerul poate perfectiona o echipa si poate sa-i ofere un avantaj. Poate face asta prin atragerea  in echipa a unor noi lideri talentati.
16.    Legea moralului ridicat – Cand castigi nimic nu te afecteaza. Moralul ridicat contribuie la cresterea randamentului, a energiei si la emanciparea echipei. Atunci cand legea moralului ridicat functioneaza cum trebuie, liderul ridica moralul echipei iar echipa pe cea a liderului.
17.    Legea beneficiilor – Investitiile in echipa sunt recuperate in timp. Timpul, banii si efortul necesar pentru dezvoltarea echipei nu o schimba peste noapte, insa dezvoltarea acesteia va da intotdeauna roade.

Cele 17 legi ale muncii in echipa, de Jahn Maxwell este o carte ce merita citita de toata lumea, cu atat mai mult de catre manageri.