Medicii de la SCR cer să li se ofere camere de hotel

  • 23 марта 2020, 14:52
  • 1 500

După ce ieri un medic de la Spitalul Clinic Republican a fost confirmat cu Covid-19, cîțiva lucrători medicali ne-au povestit detalii despre munca lor de zi cu zi. 

Medicii spun că sînt dotați cu echipamente de protecție, dar nu suficient ca să-i protejeze, în special atunci cînd realizează proceduri medicale în raport cu pacienții infectați. Chiar și așa, medicii spun că sînt gata să acorde ajutor medical, numai să nu-și pună familiile în pericol: ei cer cazare unde să poată dormi, transmite sanatateinfo.md. 

„La moment avem echipament de protecție, mai puțin respiratoare. Ecrane de protecție ne-au promis zilele acestea. Măștile recomandate sînt FFP3, cele cu supapă, dar noi nu avem așa ceva. Avem cîteva măști N95, dar ele sînt puține, la un val mai mare de pacienți nu facem față, le îmbrăcăm doar cînd intrăm la pacient. Dar pe parcursul zilei cînd te afli în secție tot trebuie să porți mască corespunzătoare, fiindcă cineva din personal poate fi infectat și tu nu știi”, ne-a spus un medic care solicită să-i fie păstrat anonimatul. 

Medicii spun că merg la pacienți cu măști N95, dar și cu ochelari, mănuși și halate, dar procedurile de intubare sînt foarte incomode și atunci există riscul de infectare. „Cînd intubezi, te apleci incomod, ochelarii transpiră și nu poți vedea nimic. În plus, ești nevoit să-i miști cu umărul și-n momentul acesta este riscul să te atingi pe față în zona care nu este acoperită în totalitate”, explică medicul. Probabil din cauza faptul că ochelarii transpiră și împiedică vederea clară, medicul confirmat cu Covid-19, ar fi încercat să scoată ochelarii, dar aceasta este doar o teorie. Din acest motiv, medicii spun că au nevoie de ecrane de protecție. Aceste ecrane i-ar proteja și atunci cînd se află în secție, mai spune lucrătorul medical. 

Acum, medicii se tem pentru sănătatea lor, întrucît au interacționat cu doctorița care se luptă cu boala. Medicii spun că n-au fost testați la Covid-19, deși își doresc acest lucru și spun că ar trebui să existe un protocol care să prevadă testarea lor constantă, mai ales că intră în contact cu pacienți cu Covid-19 zilnic. 

„De aproape 2 săptămîni colegii au stat la aceeași masă cu doctorița, dar ea era infectată probabil cu 5-6 zile pînă a prezentat semne de boală. Personalul care lucrează cu pacienții cu Covid-19 vor sa fie testați, dar nu există un mecanism”. Spusele medicului au fost confirmate de către colegi. Aceștia spun că se tem să se ducă acasă, întrucît nu au de unde ști dacă sînt sănătoși sau nu. 

„Noi sîntem de acord să lucrăm și așa, dar după lucru să nu ne ducem acasă. Poate vreun cămin sau hotel mic să pună la dispoziție”, spun ei. Doctorița internată acum în reanimare are acasă un copil minor și, după spusele directorului spitalului, familia acesteia nu este infectată. Totuși, medicii care au fost în tură cu doctorița sînt în carantină la domiciliu – 6 la număr. 

Recomandările Centrului European pentru 

Prevenirea și Controlul Bolilor În raportul său tehnic „Infection prevention and control for COVID-19 in healthcare settings”, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă un nivel ridicat de precauție pentru personalul medical care intră în contact cu pacienții infectați: 

Managementul pacientului 

Procedurile generatoare de aerosoli (AGP) includ, de exemplu, intubația traheală, aspirația bronșică, bronhoscopia și inducerea sputei. Aceste proceduri au fost legate de un risc crescut de transmitere a coronavirusurilor și necesită măsuri de protecție. Dacă există o lipsă de respiratori, se recomandă utilizarea lor în principal pentru AGP. AGP trebuie efectuat într-o cameră de izolare cu presiune negativă. Numărul de persoane din cameră trebuie limitat la minim în timpul acestor proceduri; toate persoanele prezente ar trebui să poarte: un respirator FFP3 bine echipat, protecție pentru ochi, halate impermeabile cu mîneci lungi și mănuși. 

Am solicitat directorului SCR, Anatol Ciubotaru, să comenteze cele descrise de medici. El a spus că ecranele nu sînt obligatorii dacă medicii poartă acele „combinezoane” recomandate de unică folosință. 

„Ele nu strică, desigur. Dar nu sînt esențiale atunci cînd este purtat combinezonul. Atunci cînd nu este purtat acel combinezon, sigur că trebuie”, a spus Ciubotaru. La întrebarea dacă vor fi procurate de vreme ce sînt solicitate de specialiști și de ce totuși doctorița n-a reușit să se protejeze suficient de bine, Ciubotaru a răspuns că întrebările sînt „provocatoare”. Potrivit directorului, se caută soluții de protecție, dar nu pot fi procurate, căci fiecare ține la propria siguranță. „Încercăm să dezvoltăm noi scafandrul nostru. Căutăm soluții”. Ciubotaru n-a vrut să discute mai mult, direcționîndu-ne către Ministerul Sănătății, instituție care nu ne răspunde la solicitări în timp real. 

Insuficiență de echipamente de protecție în întreaga lume. Insuficiență de echipamente de protecție în întreaga lume. Medicii din prima linie, risc mare de îmbolnăvire

În întreaga lume, asigurarea cu echipamente de protecție este limitată. Numeroase țări raportează insuficiență de respiratoare. Totuși, lipsa de echipamente adecvate duce la o probabilitate ridicată de infectare a personalului medical. Italia, statul european cel mai crunt afectat de Covid-19, a raportat un număr de 2.600 de lucrători medicali posibil infectați cu Covid-19. În total, 13 medici au decedat, a scris presa internațională. În Franța, medicii au raportat o lipsă de măști adecvate încă din februarie. Cînd au înțeles că nu vor fi asigurați, au anunțat că vor acționa premierul și ministrul Sănătății în judecată. 

În SUA, ghidurile emise inițial de Center for Disease Control and Prevention recomandau utilizarea respiratoarelor N95, care au o capacitate de protecție de aproximativ 95%. După ce SUA s-a pomenit în situația de a nu putea asigura cantitățile necesare, CDC și-a revizuit recomandările și, spre surpinderea medicilor, li se recomandă să folosească tot ce au – măști chirurgicale, ceea ce ar fi o soluție „acceptabilă” sau chiar eșarfe și bandane, pentru situații extrem de critice, deși atenționează că utilizarea acestora este riscantă, întrucît nu este cunoscut nivelul de protecție al acestora.