Managerii de care au nevoie tinerii din generația Y și Z

  • 24 окт. 2016, 15:03
  • 873

Este un trend absolut necesar să vorbești în ziua de azi despre generația Y sau Z. Este adevărat că tinerii din generația Z încă nu sunt în centrul atenției dar parcă începi să le auzi din când în când glasul! și cred că este o voce care trebuie ascultată într-un fel și să ținem cont deja de ea.

Vorbim acum despre generația Y care începe să preia cât mai mult din joburile actuale. Și fără să fim cinici, ei își preiau locul meritat în societate.

Joburile spre care ei se îndreaptă sunt joburile de actualitate, sub joburi noi create prin prisma dezvoltării societății, puțini tineri își vor dori să facă carieră într-un job în administrația publică, eventual dacă aceea administrație este inovativă sau aplica niște sisteme de funcționare revoluționare.

Cei din generația Y nu sunt neapărat o generație “prea iubită” de generația X, tocmai pentru că îi simt ca pe o amenințare. Însă cu cât vor încerca să înțeleagă mai bine generația Y, cu atât vor ajunge să-i aprecieze mai mult.

Se spune că un manager bun este un manager care are în jurul lui o echipă entuziastă și rezultate bune. Și în fiecare curs de dezvoltare se pune accent pe valoarea oamenilor din organizație. Generația Y nu are nevoie de manageri foarte diferiți față de generația X, însă are nevoie de manageri mai adaptați și actuali generației lor.

Un manager adaptat este unul care se remarcă prin:

Lipsa rigidității  

Un manager bun pentru generația Y nu va conduce o echipa doar “By the book”. Dacă va aplica doar regulile din cărți și cele învățate în cursurile de dezvoltare personală și nu va asculta vocea angajaților săi nu va avea o echipă motivată și orientată către rezultate.

Acceptarea criticii

Statutul de manager nu înseamnă că știi de toate și că ești bun la toate. Managerul adaptat este cel care ascultă angajații când au păreri diferite de ale lui și ține cont de ele. Dacă transformă critica angajaților în critica constructivă și reorganizează procese, sisteme câstigă respectul și încrederea angajaților mai mult decât dacă îi scoate la o masă!

Timpul personal este respectat

Pentru generația Y, timpul personal este mai valoros și orientarea către propria persoană contează mai mult. De aceea managerul flexibil, managerul care apreciază timpul liber al angajatului va avea de asemenea de câștigat respectul lui și încrederea mai repede.

Claritate și coerență

Nu mai e nevoie să îmbraci o poveste într-un mod plăcut astfel încât să nu deranjezi angajatul. Tinerii generației Y au nevoie de vorbe puține dar clare, discurs coerent și la obiect. Nu au timp de pierdut și înteleg foarte bine ce au de făcut. Nu trebuie să vadă neaparăt ansamblul ca să-și facă job-ul.

Acceptarea diversității în echipă

Spiritul de turmă nu este deloc apreciat de generația Y. Nu trebuie toți angajații să meargă la masă, nu trebuie toți angajații să fie încântați că firma lor a investit într-un teambuilding. Libertatea în alegeri este cel mai apreciat lucru de către ei și acceptarea alegerilor lor este cel mai greu lucru pentru manager.