Istorie de succes: O tânără antreprenoare din Căușeni și-a pus afacerea pe roate, crescând alun ecologic

  • 28 марта 2018, 13:47
  • 7 770
  • 12

Niciodată nu s-a gândit că va prelucra pământul cu atâta plăcere; de fapt, nici nu bănuia că își va crea propria afacere în agricultură. A absolvit două facultăți, cea de psihologie și cea de finanțe și bănci, a lucrat mai mulți ani în sistemul bancar, dar la un moment a hotărât să facă o schimbare. Totul a început în anul 2015, atunci când Svetlana Nițoreanu și-a înființat compania și a plantat o livadă de alun pe o suprafață de zece hectare, în satul Grigorievca, raionul Căușeni.

Primii pași în agricultură au fost destul de timizi, iar tânăra antreprenoare a studiat în mod individual tot ce se putea despre alun. I-a lipsit modelul unei femei cu o afacere de succes în agricultură, de la care să se inspire și să învețe, dar în schimb s-a entuziasmat de agricultura ecologică după ce a vizitat expoziția Biofach din Germania, scrie stiripozitive.eu

A decis și ea să meargă pe această cale, așa că a început să aplice principiile agriculturii ecologice în livada sa. Anul trecut Svetlana a cules un pumn de alune, iar roada anului 2018, deși încă nu suficient de mare, va fi certificată ecologic. „Noi nu avem cultura de a mânca produse ecologice. Vom ajunge la aceasta peste câțiva ani. Tocmai până atunci livada va reuși să intre în roadă deplină și eu voi face față cererii care va fi pe piață", afirmă Svetlana.

Tânăra antreprenoare cunoaște deja fiecare alun și fiecare colțișor din livadă, și lucrează de rând cu angajații. Ea optează pentru metode noi de lucru, așa că anul acesta o parte din lucrări vor fi mecanizate. Svetlana urmărește și oportunitățile lansate de donatori pentru fermierii care intră în circuitul ecologic. Datorită proiectului „Dezvoltarea agriculturii organice orientate spre export", finanțat de USAID și implementat de People in Need Moldova, Svetlana a obținut un grant pentru procurarea sistemului de irigare și a utilajului de curățare și calibrare a alunelor. Aceasta i-a dat și mai mult curaj să-și extindă afacerea.

Pe lângă livadă, ea a înființat o pepinieră pentru creșterea puieților de alun. Compania pe care o deține are certificat de producător de material săditor, iar în anul 2017 tânăra antreprenoare s-a bucurat de primele venituri din vânzarea a circa cinci mii de puieți. Următorul pas este certificarea ecologică a materialului săditor, lucru pe care îl va obține în doi ani. Deocamdată puieții sunt puși la înmulțit în livadă, iar toamna sunt plantați în pepinieră, însă peste câțiva ani, atunci când arbuștii de alun din pepinieră vor fi suficient de mari, aceștia vor avea capacitatea să genereze noi puieți.

Svetlana privește livada ca pe o investiție și un business de lungă durată, dar și ca pe o experiență care îi aduce bucurii și provocări. Pentru ea, construirea unui depozit cu o hală de prelucrare, depozitare și păstrare a alunelor reprezintă o provocare, însă ea contează mult pe susținerea soțului. În același timp, ea privește cu încredere înainte și investește în propriile capacități. Tânăra antreprenoare urmează cursuri de negociere în afaceri și cursuri de limbă engleză, cunoștințe care îi vor fi de folos în comunicarea cu viitorii parteneri.

„Pentru mine, agricultorii care au decis să planteze alun sunt mai degrabă parteneri și nu concurenți. Consumul pe piața internă poate fi acoperit cu ușurință, așa că excesul oricum urmează să fie exportat. Iar la export, pentru a face față cerințelor, mai ales ce ține de volum, noi ar trebui să ne unim forțele", precizează Svetlana.

Și Svetlana are dreptate, căci discutând cu importatori din Europa, ei au confirmat cererea mare de alune pe piața internațională, iar importatorii din Turcia și Italia sunt deja interesați de alunele crescute în țara noastră.

Svetlana are o viziune foarte clară despre cum va arăta afacerea ei peste cinci ani. Depozitul, modern și bine amenajat, va fi plin cu alune. Livada sa va fi cu vreo 2-3 hectare mai mare decât în prezent, ceea ce pentru Svetlana va fi ideal - ea își dorește o livadă care să-i permită să muncească atunci când este de muncit, dar și să savureze viața din plin. Tânăra antreprenoare țintește piața europeană, așa că peste cinci ani ea este sigură că va cuceri consumatorii externi. Ambițioasă din fire, își mai dorește să facă și produse finite, bazându-se pe studierea cererii pe piață.

Deși schimbarea carierei părea o nebunie în anul 2015, totuși Svetlana susține: „Nu-mi pare rău că am făcut acest pas. Acum sunt mult mai motivată să fac ceva". Ea încurajează femeile să inițieze afaceri și le oferă câteva sfaturi simple - să nu le fie frică, să gândească bine și să-și organizeze ideea de afacere, și să-și găsească nișa în care să activeze. Din propria experiență Svetlana a înțeles că, după ce pornești un mic business, depui efort și vezi primele rezultate, începi să prinzi aripi și să tinzi spre mai mult.

Ea este convinsă că susținerea USAID și a organizației People in Need Moldova are un rol important pentru afacerea sa și abia așteaptă să vadă cât mai multe produse ecologice autohtone pe mesele consumatorilor din țară și de peste hotare.