Inspecţia Muncii. Cercetarea accidentelor de muncă produse și comunicate în 2019

  • 10 февр. 2020, 11:16
  • 1 351

Un număr de 491 de cazuri de accidentare a lucrătorilor aflaţi la serviciu au fost co­municate, în 2019, conform datelor statistice prealabi­le, la Inspectoratul de Stat al Muncii. În urma acestor acci­dente au avut de suferit 509 persoane. Totodată, din nu­mărul total, 71 de cazuri s-au soldat cu decesul a tot atâtor persoane.

Elena CARCHILAN, șefa Inspectoratului Sindical de Muncă:

Potrivit art. 13 lit. p) din Legea securității și sănătății în muncă, angajatorul este obligat să asi­gure comunicarea, cercetarea, evidența și raportarea corectă și în termenele stabilite a acciden­telor de muncă produse în unita­te, elaborarea și realizarea măsu­rilor de prevenire a acestora.

Pe parcursul anului 2019, an­gajaţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au fost antrenaţi în cercetarea a 23 de accidente de muncă, dintre care opt s-au pro­dus în anii 2017 şi 2018, iar 15 – în 2019.

După cercetările efectuate, cinci accidente de muncă au fost calificate drept mortale. În urma lor și-au pierdut viața cinci per­soane. Patru accidente de muncă, în urma cărora au avut de suferit patru persoane, au fost atribuie la categoria celor grave, iar alte două accidente – la a celor cu in­capacitate temporară de muncă.

Şapte incidente soldate cu de­cesul a şapte salariați membri de sindicat au fost calificate ca ac­cidente în afara muncii, deşi au avut loc la locurile de lucru și în timpul programului de activitate. Cauza producerii acestora a fost decesul în urma unor maladii, cum ar fi: insuficiențe cardiace dezvoltate pe baza bolii ische­mice a inimii și infarctului mio­cardic, cu confirmare din partea instituției de expertiză medico-legală. Un alt caz mortal nu a fost calificat, în urma cercetării, ca fi­ind accident de muncă.

La 31 decembrie 2019, în pro­ces de cercetare se aflau cinci accidente, inclusiv unul produs în 2017, dar care nu a fost comu­nicat la timp de către angajator Inspectoratului de Stat al Muncii, aşa cum prevede Regulamentul privind modul de cercetare a ac­cidentelor de muncă.

Toate dosarele de cerceta­re atât a accidentelor de muncă grave și mortale, cât şi a celor clasificate ca fiind produse în afara muncii, au fost transmise structurilor de anchetă pentru elucidarea în continuare a cau­zelor și tragerea la răspundere a vinovaţilor.

Principalele cauze care duc la accidente

Din numărul total de acciden­te mortale, grave, cu incapacitate temporară de muncă și în afara muncii, până la 31 decembrie 2019 a fost finalizată cercetarea şi expediate structurilor de resort dosarele de cercetare a 19 ac­cidente în care au fost implicați salariați membri de sindicat cu apartenență la şapte federaţii sindicale de ramură.

Tot în această perioadă de timp au fost înregistrate și cer­cetate patru accidente de muncă grave în care au fost implicați pa­tru salariați membri de sindicat și două accidente de muncă cu in­capacitate temporară de muncă, în cazul cărora, la inițierea cerce­tării, se presupunea că vor fi cu consecințe grave.

Cele 10 autorități competente în domeniul siguranţei ocupaţionale și-au intrat în pâine

Printre principalele cauze care duc în mod direct sau indirect la producerea accidentelor de muncă se numără efectuarea lu­crărilor fără folosirea echipamen­telor individuale de protecție, cu abateri de la cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, conținut necorespunzător al sar­cinii de muncă și nerespectarea cerințelor tehnologice.

Începând cu 15 iunie 2019, potrivit art. 232 din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă și Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, cercetarea accidentelor de muncă mortale și grave a fost preluată de cele 10 autorități competente în domeniul sigu­ranţei ocupaţionale.

Scopul cercetării operative a accidentelor de muncă constă în determinarea obiectivă a circumstanțelor, cauzelor și stabi­lirea persoanelor care au încăl­cat cerințele actelor normative și instrucțiunilor respective, care au condus la accidentarea sala-riaților, și propunerea măsurilor corespunzătoare pentru preve­nirea repetării unor evenimente similare pe viitor.

Inspectoratul Muncii al Sindi­catelor din cadrul CNSM aten-ționează că, în cazul în care anga­jatorul nu a comunicat accidentul produs, un atare incident poate fi cercetat și în baza cererii depuse de persoanele interesate.

În context, membrii de sin­dicat sunt îndemnaţi să anun-ţe despre orice accident de muncă reprezentanţii Inspec­toratului Muncii al Sindica­telor la tel.: 022/ 266577 sau 067604905.