Hackerii din Republica Moldova provocă anual daune în valoare de 15-20 de milioane de lei!

  • 29 сент. 2016, 12:08
  • 876

Orice companie este vulnerabilă în cazul în care calculatoarele sale nu sunt protejate. Se crede că doar marile companii internaționale trebuie să investească timp și bani în securitatea calculatoarelor. Din moment ce companiile mici nu prezintă mare interes pentru hackeri, nici nu are rost ca acestea să se ocupe de protecția serverelor și a calculatoarelor. Totul este însă un mit.

 9 din 10 cazuri de spargere a serverelor au loc din cauza neglijenței conducătorilor. Majoritatea proprietarilor de companii nu au cunoștințe în domeniul securității calculatorului. Măsurile de protecție sunt limitate de cele mai multe ori la instalarea de aplicații antivirus gratuite și la setarea unei parole. Neînțelegând principiile de lucru ale hackerilor, conducătorul companiei nu poate formula sarcina pentru administratorul lui de sistem. Anume din acest motiv hackerii pot atât de ușor fura bazele de date ale clienților și secretele comerciale.


Iată câteva exemple de companii din Republica Moldova care au suferit pierderi din cauza neglijenței de securitate. 

Spargerea stației de IP-telefonie – 400 000 lei daune directe  

Hackerii au spart stația de IP-telefonie, care nu era neprotejată, și au efectuat prin intermediul acesteia apeluri spre destinații internaționale costisitoare. Compania a fost obligată să plătească 400 000 de lei, dat fiind faptul că aceasta purta răspundere legală pentru tot traficul IP de la stația de telefonie. 

Spargerea serverului – 10 000 000 de vânzări pierdute 

Un concurent a constatat că serverul companiei este conectat direct la Internet și este slab protejat. Baza de date a clienților a fost furată și predată departamentului pentru vânzări. Având la dispoziție contactele clienților și informațiile despre achizițiile acestora, angajații concurentului au atras 40% din cumpărători în doar 1 an.

Furtul bazei de date – 30 procese de judecată 

Un hacker amator a furat baza de date a clienților (120 000 de contacte) a unui mare furnizor de servicii de Internet și a publicat-o pe internet. Hackerul a procedat astfel nu de dragul banilor, ci numai din pasiune pentru „ocupația” sa. Baza de date conținea informațiile personale ale tuturor clienților – IDNO, adresa, telefonul, e-mail, parola de acces la router. Firma a fost amendată pentru neglijența care a dus la scurgerea de date. Unii clienți au intentat acțiuni în justiție, solicitând despăgubiri pentru daunele suferite.   

Înscrieți-vă la conferința gratuită de afaceri „BEST2016”. Conferința este destinată proprietarilor și directorilor de companii, care nu au o pregătire tehnică, dar care doresc să înțeleagă în ce constă securitatea rețelei. Evenimentul, organizat de compania VideoSecurity, va avea loc pe 5 octombrie, în sala cinematografului Patria Rîșcani. 

Vă vom arăta cum să protejați serverele, PC-urile și telefoanele angajaților împotriva spargerilor. Participarea la conferință este gratuită. Vă puteți înregistra online pe site-ul www.best2016.md sau la numărul de telefon 022 003 003.