Fermă unică la Fălești

  • 4 мая 2020, 14:39
  • 775

Laptele de vacă a devenit unul dintre cele mai răspândite alimente. Deși nu este și cel mai sănătos pentru organism, acesta este produs în volum mai mare, comparativ cu cel de capră, considerat mult mai valoros. Despre laptele de măgăriță, în general, a auzit foarte puțină lume. Un fermier de la Fălești a decis să acesta umple acest gol de pe piață și a înființat o fermă fără analogie. Ce l-a determinat să facă acest pas, aflați din reportajul ce urmează.

Ideea de a înființa o fermă de măgărițe i-a venit lui Ion Lozonschi acum cinci ani, când a început să sufere de probleme de sănătate. Un medic din Capitală i-a povestit despre proprietățile miraculoase ale laptelui de măgăriță, așa că l-a încercat și spune că a avut afect.

Despre specificul muncii într-o fermă de măgărițe Ion Lozonschi a aflat din România, unde astfel de gospodării sunt răspândite, în special, în zonele montane. Primele două animale le-a procurat din Moldova. Ulterior, a decis să majoreze numărul lor. Spune că sunt calme și așteaptă de la stăpânii lor aceeași atitudine.

Mircea, Gabriela, Frunza. Fiecare animal din ferma lui Ion Lozonschi are numele și, așa cum spune proprietarul, caracterul și deprinderile sale. Acum, ferma are 17 animale și fiecare necesită o abordare specială.

Proprietățile vindecătoare ale laptelui de măgăriță erau cunoscute încă din vremurile antice de către egipteni și romani. Produsul era folosit frecvent în scopuri medicinale și cosmetice. Compoziția lui este asemănătoare cu cea a laptelui matern, iar prețul este de 40 de ori de mai mare comparativ cu cel al laptelui de vacă – 400 de lei pentru un litru. Volumul zilnic de lapte produs la ferma de măgărițe de la Fălești este 5-7 litri. Fermierul spune însă că în țara noastră produsul nu se bucură de popularitate, din cauza că puțini oameni cunosc despre efectele sale benefice, dar și din cauza prețului piperat.

Fermierul planifică să-și extindă afacerea, pentru a putea să mai scadă din preț.