Din mediul bancar, la antreprenoriat: business in coaching si resurse umane

  • 18 окт. 2017, 8:36
  • 684

Gabriela Puskas este antreprenor in resurse umane, insa inceputurile ei profesionale sunt legate de domeniul bancar. Visul ei a fost sa lucreze intr-o banca, iar dupa absolvirea studiilor superioare a si reusit acest lucru. Dupa 13 ani in domeniul bancar, Gabriela a renuntat la jobul sigur si bine platit si a luat drumul antreprenoriatului. Timp de 7 ani a condus doua francize internationale, dupa care si-a lansat propria firma care ofera servicii de consultanta si instruire, specializata in indrumarea managerilor, liderilor si antreprenorilor.

Gabriela Puskas este la baza economist. A absolvit studii universitare in Finante - Banci si are un doctorat in Economie. A lucrat 13 ani in domeniul bancar, perioada pe care o considera cea mai frumoasa din viata ei profesionala.

"Desi nu mi-am dat seama la momentul respectiv, lectii importante le datorez unor mentori care au aparut in viata mea si mi-au influentat modul de lucru, atitudinea fata de munca si gandirea cu sfaturi potrivite. Cea mai importanta lectie a fost cea legata de importanta celor cu care alegem sa ne intovarasim, "ca suntem suma celor mai apropiati cinci oameni cu care suntem asociati", a declarat Gabriela Psukas pentru wall-street.ro.

In 1992, in paralel cu activitatea bancara, Gabriela a infiintat o firma de consultanta in domeniul contabil. Timp de opt ani a colaborat cu firma Neckermann din Germania, ceea ce a ajutat-o sa prinda "gustul autonomiei si independentei financiare". Tot in aceasta perioada a urmat un master de business management si studii doctorale.

Pentru ca viata o aducea din ce in ce mai aproape de antreprenoriat, Gabrielei a decis sa renunte la jobul din banca si sa continue pe cont propriu intr-un domeniu pe care incepea sa il inteleaga din ce in ce mai bine.

"Am continuat activitatea antreprenoriala preluand doua francize internationale, ale caror reprezentant in Romania am fost timp de 7 ani. In aceste roluri am avut sansa sa imi dezvolt competentele de leadership, vanzari, formarea echipei, planificare, organizare, marketing. Am participat la o serie de instruiri si cursuri de formare in Germania", a spus Gabriela.

Criza economica a dat peste cap activitatea celor doua firmei, motiv pentru care si-au retras activitatea din mai multe tari, inclusiv Romania. In acel moment, Gabriela a fost nevoita sa isi reconfigureze activitatea profesionala. In 2009, a fondat compania Performance Group care ofera servicii de coaching, training, mentoring. A urmat o formare in coaching la Londra, la scoala lui John Whitmore, si si-a aprofundat cunostintele practice in domeniul learning & development si NLP.

De ce renunta o persoana la o cariera in finante pentru a face antreprenoriat?

Chiar daca dintotdeauna a fost atrasa de cifre, Gabriela Puskas a simtit mereu ca are o personalitate creativa, intuitiva si practica. Felul ei de a fi, deschisa la lucruri noi, dispusa sa isi depaseasca limitele, a ajutat-o sa faca mai usor trecerea de la finante la antreprenoriat.

"Pentru mine antreprenoriatul inseamna autonomie, creativitate, miscare si progres. Vad posibilitati de dezvoltare a afacerilor acolo unde unii pot fi descurajati de obstacole. Iar disponibilitatea de a experiementa ma face sa gasesc solutii creative. Imi plac inceputurile, independenta si autonomia. Mi-a placut intotdeauna sa incerc lucruri noi, sa imi testez limitele si competentele", a mai precizat Gabriela.

Cum arata antreprenoriatul in anii '90?

Antreprenoriatul in Romania a evoluat odata cu societatea. Spre deosebire de anii de dupa Revolutie, acum antreprenoriatul face parte din cultura noatra si tot mai multi tineri din generatia Y sau Milenialls isi doresc sa fie antreprenori.