De la cosmonaut la contabil sau ce specialități aleg tinerii din Moldova în ziua de azi

  • 11 окт. 2017, 9:56
  • 841

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale despre nivelul de interes al tinerilor față de angajarea în câmpul muncii. 

Visurile copilăriei rămân în copilărie, iar maturizându-ne, alegem acele ocupații, care credem noi că o să ne aducă bani. Este interesant să observăm cum a evoluat tendința studenților începând cu anul 1997, când, se pare că, o parte semnificativă dintre părinți a decis că diploma de studii superioare poate să garanteze un loc la cald - fără necesitate de muncă fizică grea, fără deplasări la Cernăuți, în Turcia sau în alte țări unde există piețe mari deschise, pentru a aduce marfă de comercializat în Moldova. Și atunci a început era studiilor superioare în Republica Moldova, care a marcat apogeul său în anul 2006-2007. Este curioasă tendința care se conturează în anii recenți, însă, la moment, e greu de spus dacă va mai fi încă un fenomen în forma literei X sau va fi o descreștere generală a numărului de studenți, descreștere care este cauzată de situația demografică.  

Moldova – o țară cu cea mai mare densitate a economiștilor per capita?

Din acei 15 mii de absolvenți ai ciclului I de facultate, din anul 2016, cei mai mulți au obținut diploma de studii superioare în științe economice (28%). Aici se mai adaugă și o cincime din acei șase mii de studenți care au finalizat studiile de master. Pe locul doi al popularității se află științele educației. Necesitatea de a avea diplomă de master pentru a profesa condiționează și cota sporită a acestui domeniu în cazul structurii absolvenților de masterat.

Probabil, precum și v-ați așteptat, top trei domenii este încheiat de specialitatea de drept: 15% dintre diplomele eliberate pentru ciclu I și 18% dintre diplomele eliberate pentru ciclu II au aparținut acestui domeniu.

Domeniile mai ”aplicative” rămân în urma specialităților care captivează studenții deja de mai mult de 10 ani la rând. Cu toate acestea, teoretic, într-o țară în care sunt atât de mulți economiști și atât de multă lumea cu formare în drept, minimum situația economică ar trebui să fie deja peste nivelul așteptărilor. Sau, cel puțin, antreprenorii ar trebui să fie foarte satisfăcuți de cadrele care le vin pentru funcții în domeniul economic. Conform cercetările Magenta, în general, antreprenorii mai rar menționează că sunt puțini aplicanți pentru postul de contabil, economist sau specialist în marketing, însă numărul, spre regret, nu garantează calitatea cadrelor.

Absolvenții studiilor superioare (anul 2016), ciclu I N=15141, ciclu II N=6 102 %

*încă 643 de persoane în anul 2016 au obținut diplome de studii în medicină.

IT cu greu intră în top 5 diplome eliberate de colegii

În cazul colegiilor, în anul 2016, cele mai multe diplome au fost înmânate specialiștilor din domeniile ingineriei, prelucrării și construcțiilor, fiind urmate de sănătate și asistență socială, care sunt practic aceleași la număr ca și diplome din domeniile afacerilor, administrării și dreptului.  Pe locul patru, cu 9%, se situează diplomele oferite în educație, fiind urmate de Servicii și IT, cu câte 8% din totalul diplomelor eliberate de către colegii.

Absolvenții colegiilor, conform domeniilor de studii (anul 2016), N=6789, %

Analizând structura absolvenților școlilor profesionale, se observă că trei pătrimi dintre absolvenți au acordat prioritate studiilor în domeniul ingineriei, prelucrării și construcțiilor, pe locul doi aflându-se Serviciile, cu 24% dintre diplomele eliberate (aici majoritatea aparține serviciilor hoteliere, restaurante și alimentație publică – 15%).

Absolvenții școlilor profesionale, conform domeniilor de studii (anul 2016), N=3584, %

Analizând structura diplomelor și comparând-o cu domeniile în care activează real populația, apare întrebarea: fie Moldova este în ajunul unei schimbări radicale a domeniului său de specializare, fie lumea în această țară ”nu lucrează pe specialitate”. Cum altfel poate fi o țară agrară în care practic nimeni nu învață la agricultură. Dar Dvs. ce părere aveți?

Pe data de 17 octombrie citiți pe consulting.md următorul articol despre câți tineri planifică să lucreze conform specialității la care au învățat.

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.