Creșterile salariale cu 10% pentru medici nu-i va ține pe aceștia acasă

  • 29 янв. 2020, 10:27
  • 714
  • 1

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat posibili­tatea majorării cu 10% a salariilor lucrătorilor medicali. Proiectul de hotărâre a fost propus pentru dez­bateri publice pe data de 8 ianua­rie. Ministerul Sănătății susține că acesta constituie unul din anga­jamentele asumate în obiectivul „6.19. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și motivare corespunzătoare a angajaților din sistemul de sănă­tate” din Planul de acțiuni al Guver­nului pentru anii 2020-2023. Dacă respectivul document va fi aprobat de Guvern, medicii vor primi salarii mai mari începând cu luna aprilie anul curent.

Fiind întrebat dacă majorările salariale de 10% sunt suficiente pentru a diminua exodul cadrelor medicale din sistem, Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, a declarat ferm că, evident, nu sunt suficiente.

„Dar orice creștere salarială este im­portantă pentru noi. Pornind de la situația de astăzi din societate în general, cei care sunt responsabili trebuie să găsească o soluție urgentă pentru a stopa exodul de cadre medicale și a reveni la normalitate în sistemul de sănătate. Bineînțeles, unul din lucrurile de bază în acest sens este de a găsi posibilitate de a crește simțitor salari­ile”, a menționat liderul sindical.

Aurel Popovici a adăugat că Federația sindicală „Sănătatea” va continua să insiste asupra majorării considerabile a salariilor, crearea de condiții de muncă și susținerea socială a lucrătorilor medicali, pentru a-i determina să nu părăsească sistemul, unde e atât de mare nevoie de ei.

În urma majorării, salariile vor arăta ast­fel:

  • Medic de familie cu vechime de până la 10 ani – 7.160 de lei.
  • Medic urgentist cu experiență mai mică de 10 ani – 5.720 lei, iar mai mare de 20 de ani – 6.880 de lei.
  • Medic, profil chirurgical, endoscopiști, anesteziști-reanimatologi, nivel repu­blican, până la 10 ani de experiență – 6.880 de lei, nivel raional – 5.720 de lei.
  • Medici psihiatri, narcologi cu o experiență de până la 10 ani – 7.100 de lei.
  • Alți medici specialiști, farmaciști, instituții republicane, experiență de până la 10 ani – 6.160 de lei.

Totodată, directorii de spitale ar putea ridica lunar un salariu de la 8000 până la 16.000 de lei, în funcție de mijloacele fi­nanciare acumulate.

Un salariu mai mare vor primi și lucră­torii medicali cu studii medii, dar și per­sonalul auxiliar. Pentru această majorare, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a calculat că este nevoie suplimen­tar de 299 de milioane de lei.

În nota informativă a documentului este menționat că „cheltuielile necesare pen­tru punerea în aplicare a proiectului vor fi acoperite din contul și în limita mijloacelor contractate de către instituțiile medico-sa­nitare publice cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, precum și din alte surse de venit”.

În anul trecut, Guvernul a votat acorda­rea unor sporuri salariale pentru medicii care fac ture de noapte, neglijându-i pe ceilalți lucrători medicali. Aurel Popovici recunoaște că gărzile de noapte înseamnă o muncă grea, dar a adus argumente că totuși fluxul mai mare de pacienți este pe parcursul zilei.

„Majorările trebuie efectuate pentru toată lumea care muncește zi de zi și acor­dă asistență medicală populației din Repu­blica Moldova”, a relevat Aurel Popovici.

Și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a recunos­cut că ar fi existat mai multe pretenții din partea medicilor, totuși, sporurile salariale pentru efectuarea gărzilor de noapte nu vor fi anulate.

Lucrătorii medicali susțin că de zeci de ani așteaptă să fie identificată o soluție reală pentru salarizare, problema e că se operează doar majorări ocazionale și ne­semnificative.

P.S. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, hotărârea privind majorarea, cu 10%, a salariilor pentru persoanele încadrate în instituțiile medico-sanita­re. Peste 49 de mii de angajați vor be­neficia de această majorare.