Agricultorii, încurajați să folosească terenurile asigurate cu acces la apă

  • 22 авг. 2019, 9:19
  • 566

Moldova e cunoscută la nivel internațional ca o țară agrară. Fermierii spun că rezultatele frumoase și competivitatea sunt asigurate în mare parte de investițiile în terenuri care includ și o bună irigare. În 2010, prin intermediul finanțării Guvernului SUA, în cadrul programului Compact, a fost demarată reabilitarea a zece sisteme de irigare din Moldova. În prezent, însă, sistemele renovate sunt exploatate doar parțial. Investitorii îndeamnă agricultorii să valorifice din plin posibilitatea de a prelucra terenurile prevăzute cu sisteme de irigare centralizată.


„Îsăși Dumnezeu a creat locul acesta. Suntem înconjurați de râul Nistru și ar fi păcat să nu folosim acest lucru pentru agricultură. Apa Nistrului este cea mai bună pentru irigare, chiar mai bună decât cea din râul Prut. În ea salinizarea este mai mică de 1%”, spune directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) din Coșnița, Ghenadie Leagul.


De aproape șapte ani, membrii AUAI Coșnița, se pot lăuda cu rezultatele unei roade bogate datorită sistemului de irigare reabilitat. Agricultura a înflorit dintotdeauna în această regiune, apa fiind valorificată anterior prin sistemele de irigare sovietice.

„Acum avem patru stații renovate și două mai vechi. Diferența este simțitoare. Cele vechi au peste 50 de ani și nici piese pentru ele nu avem. Stațiile noi se folosesc mult mai ușor și economisim mai multă energie electrică”, asigură Leagul.

Jumătate din terenurile agricole ale membrilor AUAI Coșnița, sunt plantate cu livezi de măr, prun și cireș. Pe restul loturilor de pământ se cultivă cartof, ceapă, morcov, harbuji și porumb zaharat. Totodată irigarea permite cultivarea mai multor culturi consecutiv pe același lot de pământ, într-o singură vară.

Sistemul de irigare din Coșnița poate asigura cu apă o suprafață de 2.500 ha a 2.300 de agricultori din regiune. Totuși sistemul nu este folosit la maxim. În prezent AUAI Coșnița are 170 de membri și asigură irigarea a 800 ha de terenuri agricole. Oricine poate și este îndemnat să devină membru al asociației în schimbul unei taxe anuale de 240 de lei ha. Suplimentar, agricultorii achită volumul apei consumate.

Asociația asigură nu doar irigarea terenurilor dar organizează și instruiri pentru fermieri. Totodată, membrii beneficiază de apometre mobile, furtunuri care asigură conectarea la hidranți, umidometre (dispozitive care măsoară cantitatea de apă în sol), dar pot folosi și două echipamente de irigare primite în acest an, prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Modernizarea sistemului de irigare din Coșnița a costat 13,8 milioane USD, finanțare din fondurile Guvernului SUA. În prezent, pentru dezvoltarea și crearea oportunităților de dezvoltare a activităților fermierilor, AUAI Coșnița colaborează cu Fondul pentru Dezvoltare Durabilă, dar încearcă să mențină succesul proiectului și cu forțele proprii.

Un alt sistem de irigare centralizată, din cele 10 reabilitate este Chircani-Zârnești modernizat în 2015. Sistemul asigură irigare a 3.367 ha de teren și totodată desecarea a 4.400 ha de terenurile arabile, asigurând o umiditate optimă în sol.

Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din această regiune este compusă din 39 de membri ce dețin 3.500 ha. Și în această regiune posibilitățile sistemului nu sunt folosite la maxim, majoritatea agricultorilor preferând să cultive cereale în locul legumelor, chiar dacă ultimele ar aduce un profit mai mare. Doar doi membri au ales să crească legume pe aceste suprafețe.

„Agricultorii din toată țara au posibilitatea să-și orienteze activitățile în regiunile cu sisteme centralizate de irigare, având un acces sigur la apă”, asigură consultantul juridic pentru activitățile AUAI, Sergiu Pânzaru.