10 carti care fac din tine un lider mai bun

  • 6 июля 2018, 14:42
  • 1 526

1. Cele 17 legi ale muncii in echipa, John C. MAXWELL

cele_17_legi_ale_muncii_in_echipa_de_john_c._maxwell

Construind si mentinand o echipa de succes nu este o sarcina usoara. Chiar si oamenii care si-au adus propriile echipe la cel mai inalt nivel au dificultati in a recrea ceea ce au construit cu succes. Este o munca acerba legata de etica? Este ,,chimie”? Ce instrumente trebuie sa ai la indemana pentru a crea sau recrea echipa ta?

In Cele 17 legi ale muncii in echipa, expertul in leadership si cel mai vandut autor al New York Times, John C. Maxwell, impartaseste principiile vitale de contruire a unei echipe, necesare pentru succesul afacerii tale.

Din experienta lui graitoare, Dr. Maxwell ne arata cum:

  • Legea moralului ridicat a inspirat un barbat de 50 de ani, care nici macar nu stia sa inoate, pentru a se antrena pentru cel mai dificil triatlon din lume.
  • Legea imaginii de ansamblu a determinat un fost presedinte american sa calatoreasca de-a lungul tarii cu autobuzul, sa doarma intr-un subsol si sa munceasca manual.
  • Jucandu-se cu legea tabelei de marcaj, a permis unei companii sa creasca si sa faca bani, in timp ce sute de alte afaceri au esuat.
  • Ignorand legea etichetei de pret, unul dintre cei mai mari vanzatori a fost nevoit sa-si inchida usile dupa 128 ani de afaceri.

Cele 17 legi ale muncii in echipa te va motiva sau ai puterea de a construi o echipa de succes, indiferent ca esti antrenor, jucator, profesor sau student, CEO sau voluntar non-profit.

2. Cele 21 de legi supreme ale liderului, John C. MAXWELL

cele_21_de_legi_supreme_ale_liderului_de_john_c._maxwell

In Cele 21 de legi supreme ale liderului gasim o sursa de masurare a propriilor calitati in leadership, la fel cum putem gasi si zonele unde trebuie sa investim cel mai mult pentru evolutia noastra. Orice lider ar trebui sa fie familiarizat cu aceasta carte, pentru ca este o sursa inepuizabila de informatii pretioase. Sunt doua lucruri care trebuie subliniate aici:

  • Acestea sunt Legi, nu sugestii. Cartea nu cuprinde doar 21 de idei bune, ci ele sunt legi care se pliaza pe orice organizatie.
  • Legile sunt supreme si de necontestat. Le poti contrazice la nesfarsit, insa aceste legi functioneaza, fiind considerate icon-uri.

Cele 21 de legi sunt: legea pragului limitat, legea influentei, legea procesului, legea navigarii, legea adunarii, legea bazei solide, legea respectului, legea intuitiei, legea magnetismului, legea conectivitatii, legea cercului intern, legea imputernicirii, legea reproducerii, legea increderii, legea victoriei, legea avantului, legea prioritatilor, legea sacrificiului, legea momentului oportun, legea cresterii explozive si legea mostenirii. Iar pentru mult mai multe informatii si exemple de mare ajutor, te invitam sa o citesti pagina cu pagina.

3. Greseli pe care le fac liderii, Dave KRAFT

greseli_pe_care_le_fac_liderii-1_1

Daca cele doua carti de mai sus subliniaza lucrurile pe care ar trebui sa le urmezi si sa le faci ca lider, iti recomandam si aceasta carte, care iti exemplifica lucrurile de evitat pentru un lider. Toti cei interesati de leadership sunt constienti ca este dificil, iar greselile sau erorile sunt inevitabile daca nu esti precaut. Insa unele dintre ele te costa mai mult decat altele si pot duce la anularea eficacitatii, la distrugerea unor relatii importante sau la detronarea din functie.

Dave Kraft a folosit ca analiza o echipa a unei biserici fictive pentru a evidentia principiile, problemele si gasirea solutiilor. Astfel a enumerat 10 din cele mai mari greseli pe care un lider le-ar putea face, gasind solutii pentru a-ti pastra relatiile intacte.

4. Inteligenta sociala, Daniel GOLEMN

inteligenta_sociala-1

Pentru a fi un bun lider este necesar ca, pe langa cunostintele de reprezentare, conducere si organizare a unei echipe, sa ai o experienta sociala vasta. De ce? Pentru a sti cum sa rezolvi adevaratele probleme, acelea fiind cele din interiorul echipei tale (personalitati diferite, conflicte interne etc.).

In Inteligenta sociala, un fenomen international, Daniel Goleman exploreaza o noua stiinta emergenta, cu implicatii uimitoare pentru lumea noastra interpersonala. Cea mai importanta descoperire este faptul ca suntem creati si conceputi pentru sociabilitate, permanent corelati intr-un ,,balet neural”, care ne conecteaza creierul cu toti cei din jurul nostru. Reactiile noastre fata de ceilalti si invers au un impact biologic enorm, trimitandu-ne cascade de hormoni care ne conecteaza mintea cu inima, astfel creand relatii frumoase (comparate cu vitaminele) sau relatii mai putin frumoase (comparate cu otrava). Ca buni lideri, noi trebuie sa construim o ,,bula” solida (echipa noastra), care sa nu se sparga niciodata.

5. Succes si putere. 48 de legi pentru a reusi in viata, Robert GREENE si Joost ELFFERS

2530003_hd_1

Robert Greene si Joost Elffers expun aici legi nu tocmai corespunzatoare celor pe care le gasim Biblie. Ei nu ne invata cum sa intoarcem obrazul celalalt, cum sa crestem spiritual, cum sa folosim bunatatea in relatiile interumane, sa fim toleranti sau corecti si cinstiti. Aici sunt expuse cele mai bune legi de a izbuti in viata prin obtinerea rapida a succesului si mai ales a puterii. Ne invata ce tactici sa folosim pentru a obtine exact ce ne dorim, fie prin manipulare, control sau dominare. Asa ca, aceasta carte este unul dintre cele mai bune manuale de educare personala, in sensul in care doresti sa reprezinti ceva important in ochii celorlalti.

6. Liderul poti fi tu, Dale CARNEGIE, Stuart R. LEVINE, Michael A. CROM

liderul-poti-fi-tu_1_fullsize

Timp de aproape un secol, cuvintele si lucrarile lui Dale Carnegie & Associates, INC. s-au transformat intr-un succes dovedit- un aspect confirmat de milioane de absolventi. Acum, in Liderul poti fi tu, Stuart R. Levine si Michael A. Crom aplica relatiile umane pentru a demonstra ca oricine, indiferent de locul de munca, poate folosi entuziasmul si creativitatea pentru a fi mai productiv.

Cu secretele oamenilor de conducere din domeniul corporate, divertisment, academic sau politic, acest ghid cuprinde strategii care iti sunt de folos: identificarea punctelor tari, atingerea obiectivelor si cresterea increderii in sine, eliminarea mentalitatii ,,impotriva noastra”, consolidarea relatiilor dintre angajati, echilibrul dintre munca si timp liber, dar si energizarea proprie si gasirea unei forte. Toate aceste aspecte le poti gasi pe larg, explicate in Liderul poti fi tu.

 7. Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul, Robin S. SHARMA

366228

O fabula de cea mai buna calitate, recunoscuta international, Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul este o calatorie spirituala, plina de lectii esentiale de viata, care ne invața cum sa abandonam consumismul pentru a imbratisa destinul si a descoperi bucuria. Aceasta poveste este inspirata din propria cautare a autorului legata de scopul vietii, oferindu-ne o abordare structurata a trairii cu mult curaj, echilibru si bucurie. Este vorba despre Julian Mantle, un avocat fortat sa se confrunte cu criza spirituala a vieții sale, in afara echilibrului: dupa un atac de cord, decide sa-si vanda toate bunurile sale iubite si sa se stabileasca in India. Aici are parte de lectii semnificative de la un intelept guru, lectii precum: multiplicarea gandurilor pozitive, urmarea misiunii, autodisciplina si curajul, timpul- ca cel mai important produs-, construirea unor relatii frumoase, trairea intensa etc.

8. Arta razboiului, Sun TZU

1162783

,,Prefa-te slab cand esti puternic si puternic cand esti slabit.

,,Arta suprema a razboiului este de a invinge inamicul fara lupta.”

,,Daca iti cunosti adversarul si te cunosti pe tine, nu trebuie sa te temi de rezultat sau de o suta de batalii. Daca te cunosti pe tine, dar nu si pe adversar, pentru fiecare victorie vei suferi si o infrangere. Daca nu te cunosti nici pe tine, nici pe adversar, vei fi din ce in ce mai slabit in fiecare batalie.”

,,Lasa-ti planurile sa fie intunecate ca noaptea, iar atunci cand pornesti la drum, fii ca un fulger.”

,,Razboinicii victoriosi mai intai castiga si apoi merg la razboi, in timp ce razboinicii invingatori merg mai intai la razboi si apoi castiga.”

,,In mijlocul haosului, tot exista o oportunitate.”

Asa arata doar cateva din invatamintele lui Sun Tzu pe care trebuie sa le descoperi pentru a sti cum sa fii un lider iscusit si intelept.

9. Matsushita Leadership, John P. KOTTER

matsushita-leadership-john-kotter-editura-publica-pocket-book

Unul dintre cele mai mari modele din toate timpurile care ne-au inspirat, Matsushita Leadership, a trecut prin ororile vietii: sarac inca de la varsta de 4 ani, a ramas orfan si a fost nevoit sa lucreze de doua ori mai mult in fiecare zi, inca de la varsta de 9 ani. Si-a inceput o afacere, fara sprijinul nimanui, o afacere cu putini bani, dupa care i-a murit singurul fiu. A fost incercat de o puternica depresie si de al doilea razboi mondial in Japonia. Experienta lui ne demonstreaza ca fara un sprijin parintesc, fara o educatie desavarsita, intampinand problemele societatii contemporane lui, si-a gasit puterea de a conduce, prin energia de a invata lucruri noi zi de zi. Este un exemplu de lider si de om puternic, iar cartea este numaipotrivita pentru cei care vor sa isi descopere in ei abilitati de care nu stiau sau energii ascunse.

10. Companies are people, too, Sandra FEKETE, LeeAnna KEITH

51HC77H8TNL._SX313_BO1,204,203,200_

Cartea Companies are people, too te invata metode prin care descoperi cele mai mici detalii despre propria companie, in directia de a-ti construi brand-ul. De asemenea, aici gasesti si tactici prin care te poti diferentia de competitori si de rezolvare a problemelor existente. Este un program revolutionar, care te ajuta pe tine, ca lider al propriei afaceri, sa descoperi personalitatea companiei tale in vederea obtinerii performantelor la un nivel avansat. Abordand subiecte despre ce fel de companie detii, poti realiza schimbari organizationale, poti atrage si pastra angajati de calitate, poti sublinia valorile la nivelul companiei si poti trimiti mesaje substantiale.